BRŽE DO REZULTATA: Berlinska laboratorija koristiće dronove za slanje testova

Tanjug

24. 11. 2020. u 18:30

БРЖЕ ДО РЕЗУЛТАТА: Берлинска лабораторија користиће дронове за слање тестова

Foto: Tanjug

JEDNA od najvećih evropskih laboratorija koja se nalazi u Berlinu pokušaće da skrati vreme potrebno za slanje testova na korona virus širom grada pomoću dronova, a njihova upotreba trebalo bi da počne u januaru naredne godine.

Kompanija Maternet sa sedištem u Kaliforniji trenutno testira dronove za isporuku na putu između bolnice i jedne od najvećih evropskih laboratorija koja se nalazi u Berlinu, prenosi AP.

Ruta kojom se kreću dronovi dugačka je oko 11 kilometara, a zvaničnici očekuje da će se vreme isporuke testova skratiti za oko sat vremena.

Kompanija se nada i da će dronovi obezbediti redovnu isporuku u laboratoriju sa šest različitih tačaka oko Berlina, a vođa projekta Klaus Tening kaže da je to veoma važno, naročito kada se radi o sumnji na infekciju.

"Želite da identifikujete osobu i što pre dobijete rezultat tako da osoba može da se samoizoluje ili jednostavno nastavi sa uobičajenom dnevnom rutinom", rekao je Tening.

Projektom je predviđeno da svaku od šest ruta obezbeđuju po dva drona koja mogu da lete 24 sata dnevno, a baterije na njima se menjaju jednostavno čim se isprazne.

Svaki dron može da nosi po 40 uzoraka, a njima se neće prenositi samo kovid testovi, već i drugi uzorci.

Ukoliko se dogodi da dron neočekivano padne, aktiviraće se padobran, a ukoliko se pojavi još neka letelica, poput helikoptera odmah će biti obavešten kontrolni centar koji će kontaktirati helikopter da izbegava dron koji leti u istoj oblasti.

Prema podacima Instituta za infektivne bolesti Robert Koh, u Nemačkoj ima 175 laboratorija koje obavljaju kombinovana testiranja na kovid-19, dnevno i do 307.000.

Svake nedelje u Nemačkoj se obavi više od milion testova na korona virus.

Kompanija Maternet već obavlja sličan način isporuke testova dronovima u Švajcarskoj, SAD, a Berlin će biti prvi grad u EU koji ima takav sistem.

Pre nego što sistem počne da se koristi u januaru naredne godine, biće donet i pravilnik o tom načinu rada do 30. decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)