SUNCE ŽARI, NACIJA ZAKLjUČANA: Dok traje opšti karantin u Francuskoj, padaju rekordi u lepom vremenu

Goran Čvorović, PARIZ - od stalnog dopisnika "Novosti"

24. 11. 2020. u 18:26

СУНЦЕ ЖАРИ, НАЦИЈА ЗАКЉУЧАНА: Док траје општи карантин у Француској, падају рекорди у лепом времену

Foto: EPA

SUNČEVI zraci ovih dana izdašno zalivaju Francusku. Vreme prosto mami napolje, i to baš sad, kada je na snazi opšti karantin.

 Nikad nije bilo lepše, nego sad kad ne može da se izlazi iz kuće! I, takav je bio najveći deo godine. Slično se dešavalo i prilikom prvog karantina proletos. Ova 2020. će, kažu meteorolozi, potući sve rekorde po toploti. Reklo bi se da je na delu pravi "Marfijev zakon".

Izračunato je da je do sada u Parizu od početka godine bilo 2004 sata i 57 sunčanih minuta, za razliku od samo 1661 sat i 35 minuta u proseku. Dakle, 350 sati sunca više! Rekordi padaju redom.

Slično je i u celoj zemlji. Tako je početkom aprila registrovano preko 27 stepeni, u Višiju je letos bilo preko 41, dok se Lil sredinom septembra pržio na više od 35. Na hladnoj Atlantskoj obali, u Bulonju na moru, poslednjeg dana jula žarilo je kao na Mediteranu, na 38 stepeni.

Meteorolozi nagoveštavaju sve toplije vreme. U Parizu su već počeli da gaje pomorandže i palme, a na severu zemlje da podižu vinograde. Takve prilike naročito teško padaju zatvorenoj populaciji koja može da se udalji svega kilometar od kuće, na sat dnevno. Mnogo nade zato se polagalo u sinoćno obraćanje predsednika Makrona.

Francuzi su očekivali da im kretanje bar bude povećano u radijusu od pet do deset kilometara, dok su parkovi okupani suncem kao u proleće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

vladimir

24.11.2020. 20:59

Kada sam napisao - ne skidajte letnje gume /opet/ nisam bio shvaćen ali vi imate "pouzdane" podatke, kao i analitičare!? Da, biće DESETAK dana "hladnoće" u naredna tri meseca - i to je sve!