SUNCE ŽARI, NACIJA ZAKLJUČANA: Dok traje opšti karantin u Francuskoj, padaju rekordi u lepom vremenu

Goran Čvorović, PARIZ - od stalnog dopisnika "Novosti"

24. 11. 2020. u 18:26

SUNČEVI zraci ovih dana izdašno zalivaju Francusku. Vreme prosto mami napolje, i to baš sad, kada je na snazi opšti karantin.

СУНЦЕ ЖАРИ, НАЦИЈА ЗАКЉУЧАНА: Док траје општи карантин у Француској, падају рекорди у лепом времену

Foto: EPA

 Nikad nije bilo lepše, nego sad kad ne može da se izlazi iz kuće! I, takav je bio najveći deo godine. Slično se dešavalo i prilikom prvog karantina proletos. Ova 2020. će, kažu meteorolozi, potući sve rekorde po toploti. Reklo bi se da je na delu pravi "Marfijev zakon".

Izračunato je da je do sada u Parizu od početka godine bilo 2004 sata i 57 sunčanih minuta, za razliku od samo 1661 sat i 35 minuta u proseku. Dakle, 350 sati sunca više! Rekordi padaju redom.

Slično je i u celoj zemlji. Tako je početkom aprila registrovano preko 27 stepeni, u Višiju je letos bilo preko 41, dok se Lil sredinom septembra pržio na više od 35. Na hladnoj Atlantskoj obali, u Bulonju na moru, poslednjeg dana jula žarilo je kao na Mediteranu, na 38 stepeni.

Meteorolozi nagoveštavaju sve toplije vreme. U Parizu su već počeli da gaje pomorandže i palme, a na severu zemlje da podižu vinograde. Takve prilike naročito teško padaju zatvorenoj populaciji koja može da se udalji svega kilometar od kuće, na sat dnevno. Mnogo nade zato se polagalo u sinoćno obraćanje predsednika Makrona.

Francuzi su očekivali da im kretanje bar bude povećano u radijusu od pet do deset kilometara, dok su parkovi okupani suncem kao u proleće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a