KINEZI ISPITUJU NASTANAK MESECA: Uspešno lansirana robotizovana svemirska letelica

J. Ž. S.

24. 11. 2020. u 09:19

KINA je u utorak objavila da je uspešno lansirala robotizovanu svemirsku letelicu koja treba da donese uzorke s površine Meseca, u prvom takvom pokušaju nakon 1970. godine.

КИНЕЗИ ИСПИТУЈУ НАСТАНАК МЕСЕЦА: Успешно лансирана роботизована свемирска летелица

Ilustracija / Foto Depositphotos

Dugi marš -5, najveći kineski nosač raketa, lansiran je u 4:30 ujutro po pekinškom vremenu iz svemirskog centra Venčang na južnom kineskom ostrvu Hainanu, noseći letelicu Čejndž 5..

Kineska svemirska agencija ocenila je lansiranje uspešnim i navela da je raketni nosač leteo blizu 37 minuta pre nego se odvojio i krenulo na predviđenu putanju.

Misija Čejndž 5, nazvana po drevnoj kineskoj boginji meseca trebalo bi da sakupi lunarni materijal koji će pomoći naučnicima da bolje shvate poreklo i nastanak Meseca. Misija će ujedno testirati sposobnosti Kine da daljinskim upravljanjem prikupi uzorke s površine.

Državna televizija uživo je prenosila lansiranje, pokazavši snimke osoblja svemirske agencije odevenog u plave odore kako aplaudiraju i pozdravljaju uspešan put letelice kroz atmosferu, dok osvetljava noćno nebo.

Ako misija bude okončana kako je planirano, to će Kinu učiniti trećom zemljom na svetu koja je donela uzorke Mesečeve površine, nakon što su to ranije uradile Sjedinjene Države i bivši Sovjetski Savez.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!