MOLDAVIJA BIRA IZMEĐU RUSIJE I ZAPADA: Završeni izbori, evo šta kažu izlazne ankete

Novosti online

15. 11. 2020. u 21:30

U MOLDAVIJI je završen drugi krug predsedničkih izbora, a prema izlaznim anketama u vođstvu je predsednice proevropske Partije akcije i solidarnosti Maja Sandu.

МОЛДАВИЈА БИРА ИЗМЕЂУ РУСИЈЕ И ЗАПАДА: Завршени избори, ево шта кажу излазне анкете

Foto: KP.RU

Prema anketama agencije „Intelekt grup“ i asocijacije SPERO, Sandu je osvojila 55 odsto glasova, dok je aktuelni predsednik Igor Dodon, koji se zalaže za bliskije veze sa Rusijom, je na drugom mestu sa 45 odsto glasova.

Ankete ne uključuju glasove iz Pridnjestrovlja.

Aktuelni predsednik je rekao da, prema podacima njegovog štaba, on vodi u unutrašnjosti zemlje, ne računajući Pridnjestrovlje i dijasporu.

- Izbori su završeni i treba se vratiti zadacima čiju realizaciju građani očekuju od nas. Pozivam sve da budu mirni, i svoje pristalice i pristalice moje rivalke. Dosta je bilo prljavštine u prethodnom periodu - rekao je Dodon novinarima.

Prema podacima Centralne izborne komisije izlaznost je 52,63 odsto, a glasanje na nekim biračkim mestima u zemlji može biti produženo kako bi svima koji žele da glasaju to bilo i omogućeno.

Situacija u Pridnjestrovlju

Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom.

Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.

Ove godine se navršilo 28 godina od početka mirovne operacije u Pridnjestrovlju. Mir u zoni sukoba održavaju 402 ruska vojnika, 492 pridnjestrovska, 355 moldavskih i deset vojnih posmatrača iz Ukrajine.

Mirovnjaci obavljaju službu na 15 kontrolnih punktova, koji se nalaze na ključnim deonicama zone bezbednosti.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije