VERNICI NAPUŠTAJU SVOJE SVETINJE: Potresne slike iz Nagorno Karabaha, Jermeni na poslednjoj molitvi u drevnom manastiru (FOTO)

V.N.

14. 11. 2020. u 17:46

ВЕРНИЦИ НАПУШТАЈУ СВОЈЕ СВЕТИЊЕ: Потресне слике из Нагорно Карабаха, Јермени на последњој молитви у древном манастиру (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP Photo

POSLE dogovora Jermenije, Azerbejdžana i Rusije o prekidu rata kojim je određeno da se moraju vratiti neki delovi teritorije Azerbejdžanu, mnogi Jermeni su upalili svoje kuće, prodavnice i druge objekte ne želeći da se njima koriste Azerbejdžanci.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinijan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, dve strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom.

Takođe je predviđeno otvaranje koridora između Azerbejdžana i Autonomne Republike Nahičevan u Jermeniji.

Zbog straha za svoj opstanak, većina Jermena iz teritorije Nagorno Karabaha koja bi trebalo da pripadne Azerbejdžanu se odlučila na napuštanje svojih ognjišta u strahu od azerjbejdžanske odmazde.

Jedan od najpotresnijih prizora iz Nagorno Karabaha dolazi upravo iz manastira. Vojnici i civili masovno dolaze da se poslednji put pomole i upale sveće u svojim svetinjama.

Upravo je takva situacija u Dadivank manastiru iz 12./13. veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

PO SVEMU SUDECI OBERISLAMISTA NADMUDRI PUTINA

14.11.2020. 17:59

Obori mu vojni avion u Siriji, sagradi najvecu dzamiju na teritoriji evrope, opogani pravoslavnu svetinju Aju Sofiju, pa sad i u Nagorno Karabahu instaliraju islam. NAZALOST!

Pp

14.11.2020. 18:35

"Teško onom koga Rusi brane i Amerikanci hrane". Tako su i nas ostavili na cedilu, mnogo puta. Baš ih briga za pravoslavce i njihove svetinje, čak i kad je Erdogan u pitanju, gledaju samo svoju korist.

Radul

14.11.2020. 19:16

Сузе ми навиру. У молитви сам са Јерменима. Нема нама друге док православаци (укључујући и дохалкидонски) не буду заједно и сложно.

Kikimora

14.11.2020. 19:39

Uvek je tuzno kad obican narod ide u zbegove, vuce ono najosnovnije, gladan, nesretan. A zasto? Jer su negde neka dva idiota, sedeci ko kraljevi za ogromnim stolovima od tikovine, siti, pjani i u toplom, odlucili da se posvadjaju. E pa narode ne budi glup. Prvo oni, na celu, pa njihova deca, pa onda obicni puk.

Dejan

14.11.2020. 23:30

Tuga! Isuse Hriste sine Božiji zašto ovo dozvoljavaš, zašto svoje svetinje opet prepuštaš divljacima mudžahedinima..... Užas, tuga do Neba!

Sandzo

15.11.2020. 15:23

Gledam ove komentare i cudim se.. Ovo se Azerima samo vratilo sto su oni radili 1992.godine Azerbejdzancima. Erdogan je sila, hvala Allahu sto postoji takav vodja!