VERNICI NAPUŠTAJU SVOJE SVETINJE: Potresne slike iz Nagorno Karabaha, Jermeni na poslednjoj molitvi u drevnom manastiru (FOTO)

V.N.

14. 11. 2020. u 17:46

POSLE dogovora Jermenije, Azerbejdžana i Rusije o prekidu rata kojim je određeno da se moraju vratiti neki delovi teritorije Azerbejdžanu, mnogi Jermeni su upalili svoje kuće, prodavnice i druge objekte ne želeći da se njima koriste Azerbejdžanci.

ВЕРНИЦИ НАПУШТАЈУ СВОЈЕ СВЕТИЊЕ: Потресне слике из Нагорно Карабаха, Јермени на последњој молитви у древном манастиру (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP Photo

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinijan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, dve strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom.

Takođe je predviđeno otvaranje koridora između Azerbejdžana i Autonomne Republike Nahičevan u Jermeniji.

Zbog straha za svoj opstanak, većina Jermena iz teritorije Nagorno Karabaha koja bi trebalo da pripadne Azerbejdžanu se odlučila na napuštanje svojih ognjišta u strahu od azerjbejdžanske odmazde.

Jedan od najpotresnijih prizora iz Nagorno Karabaha dolazi upravo iz manastira. Vojnici i civili masovno dolaze da se poslednji put pomole i upale sveće u svojim svetinjama.

Upravo je takva situacija u Dadivank manastiru iz 12./13. veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (12)

AMERIKA LOMI DUH PALESTINACA Nebenzja: Tera ih da se potčine Izraelu