PUTIN NAJAVIO: Na desetine zemalja zainteresovano za zajedničku proizvodnju ruskih vakcina protiv korone

Novosti onlajn

14. 11. 2020. u 14:05

NA desetine zemalja već je izrazilo želju da uspostavi saradnju vezanu za isporuke i zajedničku proizvodnju ruskih vakcina protiv virusa korona, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

ПУТИН НАЈАВИО: На десетине земаља заинтересовано за заједничку производњу руских вакцина против короне

Foto: EPA

- Uvereni smo da stanovnici svih zemalja treba da imaju slobodan pristup vakcinaciji - rekao je Putin.

Tokom svog obraćanja na plenarnom zasedanju Istočnoazijskog samita koji se održava u video-formatu, ruski lider je podsetio da su već registrovane dve ruske vakcine, istakavši da se očekuje i registracija treće.

- Spremni smo da i dalje isporučujemo partnerima ruske testove, reagense za dijagnostikovanje virusa korona, između ostalog, i besplatno. Do sada je isporučeno više od milion testova u više od 40 zemalja sveta - poručio je Putin.

Predsednik Rusije je takođe predložio učesnicima samita da usvoje zajedničko saopštenje o borbi protiv virusa korona.

- Rusija je iznela predlog da pripremi zajedničku izjavu posvećenu pitanjima borbe protiv virusa korona, na odobrenje liderima država-učesnica Istočnoazijskog samita - rekao je ruski lider.

Putin je dodao da je Rusija otvorena za dalji aktivni rad sa drugim zemljama kada je u pitanju borba protiv korone, kao i da ima šta da ponudi u pogledu naučnog, kliničkog i proizvodnog iskustva u borbi protiv zaraznih bolesti.

On je podsetio da je Rusija još 2016. godine iznela inicijativu za razvoj saradnje usmerenu na borbu protiv zaraznih bolesti zemalja Azijsko-pacifičke saradnje, i da je njena realizacija omogućila da se uspostavi koordinacija između epidemioloških odeljenja, razmenu iskustava i informacija, kao i da se započne obuka specijalizovanog kadra.

Kako je rekao, zahvaljujući tom programu pokrenut je i program usavršavanja za epidemiologe iz zemalja regiona u centru u Vladivostoku. Takođe je, uz aktivno učešće Rusije, u Bangkoku formiran centar vojne medicine asocijacije država jugoistočne Azije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)