VARVARSTVO AZERBEJDŽANACA: Anđelu su iskopali lice, jermenska svetinja na udaru okupatora (FOTO)

Đ. M.

13. 11. 2020. u 16:18

JERMENSKI hram Svetog Spasa crkva u Šušiju, Kazančecoc, već se našao na udaru Azera nakon što su tu oblast, po odredbama primirja, preuzele snage lojalne Bakuu.

ВАРВАРСТВО АЗЕРБЕЈЏАНАЦА: Анђелу су ископали лице, јерменска светиња на удару окупатора (ФОТО)

Foto: Depositphotos/Printscreen

Kamena figura anđela koja čuva hram je oštećena, a okupacione trupe su razbile lice spomenika. Fotografije tog varvarskog čina je objavila jermenska "Zartonk medija".

Crkva Svetog Spasa u Šušiju, poznatija kao Kazančecoc, već je bila na meti azerskog bombardovanja tokom poslednjeg rata.

Svetinja je građena između 1868. i 1887. godine, a teško je oštećena kada su 1920. godine Azeri masakrirali lokalno jermensko stanovništvo. Tada je hram ostao zapušten, a tokom rata za Nagorno-Karabah devedesetih godina Azeri su u crkvi skladištili municiju.

Kazančecoc je obnavljan nakon oslobođenja Šušija, i jermenska dijaspora iz celog sveta se ujedinila oko tog cilja. 

Podsećamo, po dogovoru koji su potpisali Nikol Pašinjan i Ilham Alijev, uz blagoslov Vladimira Putina, Šuši će ponovo pripasti Azerima, i čini se da Kazančecoc ponovo čeka dug vremenski period zapuštenosti i propadanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

mare

13.11.2020. 21:32

Nije slučajna ona stara izreka tesko onom koga Rusija brani i Kina hrani,primer su sve istočno evropske zemlje i njihov standard pod rudima i danas pametnome dosta.

LudiGuslar

14.11.2020. 16:49

Примитивни варварски вандализам, исто тако су и Шиптари ломили крстове и уништавали цркве, и то и сад раде. Имајте на уму: Геноцид и вандализам никада не чини развијени народ над мање развијеним, само мање развијени народ над културно и духовно развијенијим.