OD TRNJA DO ZVEZDA: Bračni par imigranata iz Turske je napravio vakcinu za koronu, o njima priča ceo svet (VIDEO)

Novosti online

10. 11. 2020. u 21:59

SVET je na korak od veoma važne pobede nad virusom korona, a svetski mediji trenutno pričaju o bračnom paru koji stoji iza otkrića nove vakcine.

ОД ТРЊА ДО ЗВЕЗДА: Брачни пар имиграната из Турске је направио вакцину за корону, о њима прича цео свет (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Britanija je već naručila 40 miliona doza "Fajzerove" vakcine, koja navodno ima procenat uspešnosti od 90 odsto. Iako "Fajzer" finansira istraživanja, tehnologija je vlasništvo nemačke kompanije BioNTek, koju su osnovali profesor Ugur Sahin i njegova supruga Ozlem Tureci.

Sahin je rođen u Turskoj, i kao mali se preselio u Nemačku gde su njegovi roditelji radili u fabrici automobila. Upravo je u Nemačkoj završio medicinu i postao profesor, ali i istraživač usresređen na imunoterapiju.

Dok je radio kao lekar upoznao je svoju koleginicu, Ozlem Tureci, koja takođe vuče korene iz Turske. Ona je ćerka lekara koji je migrirao u Nemačku, i zajedno su istraživali imuni sistem kao glavni faktor borbe protiv raka.

Pre 19 godina su osnovali firmu "Ganimed farmaceutikals", sa ciljem da razviju antitela za borbu protiv raka, a 2016. godine su prodali kompaniju za čak 1.4 milijarde dolara.

BioNTek su osnovali 2008. godine, i radili su na razvoju alata za imunoterapiju raka, a fondacija Bila Gejtsa je uložila čak 55 miliona dolara u njihovu kompaniju koja radi na programima za HIV i tuberkulozu.

Sahin i Tureci su uvršteni na listu 100 najbogatijih Nemaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!