ZANEMARENE SU LEKCIJE IZ MARTA: U Italiji su starački domovi ponovo žarišta korone, osoblje "beži" iz ovih ustanova

M. Ostojić, od stalnog dopisnika iz Rima

09. 11. 2020. u 18:41

ZANEMARENA je lekcija iz marta/aprila ove godine, starački domovi ponovo su postali mesta zaraze u Italiji, zdravstveni radnici u bekstvu tako su stari i bolesni ostavljeni sami.

ЗАНЕМАРЕНЕ СУ ЛЕКЦИЈЕ ИЗ МАРТА: У Италији су старачки домови поново жаришта короне, особље бежи из ових установа

Foto: AP

Kao najstrašnija pošast širi se Italijom zaraza u staračkim domovima, u Kampanji, mestu Avelino, u jednoj strukturi preko 100 zaraženih, u Milanu u centru za smeštaj starih lica ("Pio Albergo Trivulćio") koji je bio sinonim za veoma loše vođenje sanitarne situacije u prvom talasu zaraze, ponovo je u toku masovna zaraza, u Firenci u jednom staračkom domu 120 u jednoj sedmici, u Fođi (Pulja) stoprocentno zaraženih kako smeštenih u strukturi tako i kompletno osoblje koje je radilo u njoj.

Stiglo se do crne realnosti, niti je sigurna struktura za stare i osetljive niti za personal koji se bavi njima iako su na papiru uvedene adekvatne mere, kao što su zabrana poseta smeštenim licima i tapetno sprovođenje tampon testova za personal.

Dr Andera Krizanti, direktor bolnice za mikrobiologiju i virologiju Univerziteta u Padovi smatra da je sada nemoguće izbeći zarazu jer je ulaženje u trag pozitivnima bilo neadekvatno u proteklim sedmicama, "nisu kontrolisani asimptomatični ili oni koji su bili u kontaktu sa pozitivnim osobama, dosta samo jedan nosilac koji uđe u strukturu zaražen ili njegov član porodice, zaraženi član familije bolničara i tako se unese virus preko sanitarnog osoblja unutra starim licima koja su najosetljivija".

Italijanska realnost jeste dramatična jer "u svemu tome jedan od ozbiljnih uzroka jeste nedostatak sanitarnog personala, već najmanje dvadeset godina, a sada je pritisak u bolnicama ogroman na one koji rade i sa veoma lošim ugovorima, u ovoj eksploziji zaraze ma gde bili angažovani i beže masovno", iznosi istinu dr Masimo Antoneli, direktor intenzivne terapije bolnice "Đemeli" u Rimu i član Sanitarnog tehničkog komiteta, "posebno beže iz staračkih domova i tako najosetljiviji ostaju na nemilosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice