SVE VIŠE ZEMALJA UVODI POLICIJSKI ČAS: Korona virus melje Evropu, u Portugaliji uvedeno vanredno stanje, Mađari uveli ograničenje kretanja

Tanjug

09. 11. 2020. u 17:00

СВЕ ВИШЕ ЗЕМАЉА УВОДИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: Корона вирус меље Европу, у Португалији уведено ванредно стање, Мађари увели ограничење кретања

Foto: AP

PORTUGALIJA i Mađarska su se danas pridružile evropskim zemljama koje su uvele policijski čas u borbi protiv novog talasa korona virusa, dok se tračak nade javio u Francuskoj, Belgiji i drugim evropskim državama, gde, čini se, ograničenja počinju da deluju.

Portugalija je danas proglasila vanredno stanje i odmah uvela policijski čas u oblastima koje su najteže pogođene korona virusom.

Počev od danas a najmanje dve nedelje oko 7.000.000 ljudi, odnosno oko 70 odsto populacije, moraće da ostane u kućama zbog policijskog časa, koji će trajati radnim danima između 23.00 i 05.00 ujutru, a vikendom od 13.00 do 05.00 ujutru, preneo je AP.

Vlada je proglašenjem vanrednog stanja dobila specijalna ovlašćenja o odlukama koje mogu biti prolongirane, a restriktivne mere mogu biti pojačane ukoliko ne počne da opada broj inficiranih korona virusom.

Mađarska će zatvoriti srednje škole, univerzitete i restorane i uvešće produženi noćni policijski čas od utorka u ponoć kako bi zaustavila brzi porast slučajeva korona virusa, najavio je premijer Viktor Orban na svojoj Fejsbuk stranici.

Orban je danas rekao da će se sportski događaji održavati bez publike, a sva okupljanja će biti zabranjena.

On je rekao da su nove mere zaključavanja potrebne jer ako zaraza nastavi da se širi trenutnim tempom, mađarske bolnice neće moći da podnesu teret.

Francuska vlada se postepeno kretala od policijskog časa na lokalnom novou i zatvaranja lokala do sadašnjeg nacionalnog zaključavanja, iako su škole i ključna preduzeća i dalje otvoreni.

Francuski ministar zdravlja Olivije Vera rekao je da rane indicije pokazuju da mere možda počinju da usporavaju najnoviji talas virusa i da bi se bez njih on brže i jače rasplamsalo.

U teško pogođenoj Belgiji, zdravstvene vlasti su uverene da je delimično zaključavanje smanjilo prijem pacijenata obolelih od Kovid-19 u bolnice.

Prijem u belgijske bolnice dostigao je vrhunac 3. novembra kada je iznosio 879 slučaja, da bi juče pao na oko 400, rekao je virolog Iv van Letem.

Pad je usledio nakon povratka na mere delimičnog zaključavanja, uključujući zatvaranje preduzeća koja nisu od ključnog značaja i produženje školskog raspusta.

U Nemačkoj su na snazi već nedelju dana restriktivne mere, koje će trajati četiri sedmice.

Broj novih slučajeva korona virusa nastavio je da raste, dostigavši u subotu rekordnih 23.399 inficiranih.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan je, međutim, rekao da će se tek krajem ove sedmice najranije videti efekti usvojenih mera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)