FRANCUSKA POD OPSADOM ZBOG VIRUSA I TERORIZMA: U zemlji dvostuko vanredno stanje - škole čuva 14 hiljada policajaca!

G. ČVOROVIĆ

02. 11. 2020. u 17:34

DVOSTRUKO vanredno stanje, neviđeno u mirnodopsko vreme, zbog terorizma i virusa, dočekalo je juče 12 miliona francuskih đaka na povratku u školske klupe posle dvonedeljnog raspusta za Sve svete.

ФРАНЦУСКА ПОД ОПСАДОМ ЗБОГ ВИРУСА И ТЕРОРИЗМА: У земљи двостуко ванредно стање - школе чува 14 хиљада полицајаца!

Foto: Epa

Povratak je obeležen minutom ćutanja profesoru Samijelu Patiju kojem je terorista poslednjeg dana nastave pred raspust odrubio glavu jer je đacima pokazao karikature sa prorokom Muhamedom.

Imajući u vidu da je prilikom identičnog odavanja pošte posle atentata 2015. bilo sporadičnog nepoštovanja ove mere među đacima, vlasti su poručile da će ovoga puta biti nepopustljive. Svaki eventualni slučaj nastavnici moraju da prijave, a sa takvim đakom predstoji poseban pedagoški rad.

Vlasti se trude da budu što bliže đacima u ovakvom trenutku. Tako je poruku političara Žana Žoresa iz 1888. nastavnicima, da đake ne uče samo slovima i sabiranju, već i demokratiji, slobodi i suvernosti nacije, koja je bila deo ceremonije odavanja počasti Patiju, pročitao i poznati francusko-malijski reper Oksmo Pučino. Đaci u Marselju su, na primer, čuli poruke francuskih fudbalskih reprezentativaca o bratstvu i važnosti škole, dok je predsednik Makron preko snepčata i instagrama poručio najmlađima da "biti Francuz ne znači samo živeti u Francuskoj."

Čak 14 hiljada policajaca, žandarma i vojnika čuvali su juče školske ustanove, jer je na snazi najviša opasnost od terorističkog napada. Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je istovremeno donekle umirio roditelje porukom da nema direktnih pretnji po škole, ali u ovakvoj situaciji nikad se ne zna šta može da se dogodi.

Istovremeno, u Lionu je ukinut pritvor osumnjičenom za napad na grčkog sveštenika Nikolaosa Kakavelakisa. Lekari su došli do zaključka da ova osoba, inače beskućnik, koja bi mogla da odgovara opisu, mora psihijatrijski da se leči. Grčki protojerej je i dalje u teškom stanju. Pušteno je i četvoro od šestoro pritvorenih posle pokolja u Nici.

Sve to događa se u trenutku kada Francuskom besni drugi talas virusa korona s oko pedeset hiljada novozaraženih dnevno. Đaci već od šeste godine života od juče moraju da nose maske. Imajući u vidu da su škole otvorene usred opšteg karantina, već se javljaju eksperti koji nagoveštavaju da će i obrazovne ustanove uskoro morati da se zatvore, ukoliko vlasti žele da se epidemija zaista zaustavi.

U takvim uslovima, došlo je i do pobune vlasnika zatvorenih malih trgovina, koji su se žalili na nelojalnu konkurenciju otvorenih velikih prodajnih lanaca, pa je odlukom vlade supermarketima zabranjeno da prodaju knjige, šminku ili cveće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati