SZO UPOZORAVA: Svet se nalazi na prekretnici, bolnice su na ivici pucanja, zemlje su na opasnom putu

Srna

26. 10. 2020. u 00:16

SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) objavila je danas da je juče oboren novi svetski rekord kad je reč o broju zaraženih virusom korona, treći dan zaredom.

СЗО УПОЗОРАВА: Свет се налази на прекретници, болнице су на ивици пуцања, земље су на опасном путу

Foto AP

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), kod 465.319 lica potvrđena je infekcija virusom korona u poslednja 24 časa, što je više u odnosu na dan ranije - 449.720, dok je u četvrak taj broj iznosio 437.247.

SZO upozorava da su neke zemlje na "opasnom putu" zbog eksponencijalnog rasta broja zaraženih.

Prema podacima SZO, u svetu je potvrđeno više od 42,3 miliona slučaja infekcije, dok je blizu 1,15 miliona umrlo, uključujući 6.570 u subotu, objavljeno je na sajtu ove organizacije.

Skoro polovina svih jučerašnjih novih slučajeva registrovana je u Evropi, gde je u jednom danu potvrđena infekcija kod 221.898 lica.

Foto Foto S. Babović

Ukupno je u Evropi potvrđena infekcija kod više od devet miliona ljudi.

- Na ključnoj smo prekretnici u ovoj pandemiji, posebno u severnoj hemisferi - rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus novinarima u petak, 23. oktobra.

On je rekao da će narednih nekoliko meseci biti veoma teški, te da su neke zemlje na opasnom putu.

- U previše zemalja vidljiv je eksponencijalni rast slučajeva zaraženih pa su bolnice i odeljenja intenzivne nege blizu ili su već prekoračile svoje kapacitet, a tek smo u oktobru - rekao je on.

Dodao je da SZO apeluje da svetski lideri odmah preduzmu mere, spreče nepotrebne smrtne ishode, kolaps zdravstvenih sistema i novo zatvaranje škola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL SE OGLASIO NAKON NAPADA NA IRAN: Poslali jasnu poruku Teheranu - pojavio se novi snimak (FOTO/VIDEO)