DA LI JE OVO KEC U RUKAVU JERMENA? Predsednik Sarkisijan upozorio - Ako Baku ne bude za dijalog priznaćemo Karabah

Novosti online

18. 10. 2020. u 23:31

ДА ЛИ ЈЕ ОВО КЕЦ У РУКАВУ ЈЕРМЕНА? Председник Саркисијан упозорио - Ако Баку не буде за дијалог признаћемо Карабах

Foto: EPA

JEREVAN će priznati nezavisnost Nagorno-Karabaha ako postane jasno da Baku, koji podržava Turska, ne krene putem pregovora, izjavio je predsednik Jermenije Armen Sarkisjan.

Sarkisjan je objasnio da je svojevremeno Jermenija „obustavila“ proces priznavanja nezavisnosti Karabaha kako ne bi „zakomplikovala“ pregovarački proces o rešavanju situacije.

- To jest, jermensko nepriznavanje nezavisnosti povezano je samo sa činjenicom da jermenska strana želi da to pitanje reši mirnim pregovorima. To je tunel. A ako na kraju ovog tunela postoji svetlost – svetlost konačnog mirnog rešenja problema Nagorno-Karabaha, onda možemo još malo da pričekamo. A ako ne bude svetla, to jest, ako bude jasno da Azerbejdžan, uz podršku Turske, ni na koji način neće krenuti putem pregovora, onda će, naravno, Jermenija priznati nezavisnost Karabaha... Zaista bih voleo da se svetlo na kraju tunela ne ugasi - rekao je Sarkisjan u intervjuu za list „Komersant“.

Jermenski presednik naglasio je da se Jerevan protivi reformi pregovaračkog formata o rešavanju situacije u Nagorno-Karabahu, a još više uključivanju Turske kao posrednika.

- Ona (Turska) otvoreno podržava Azerbejdžan, čini to vrlo grubo i, u principu, već je strana u sukobu. Moramo pregovarati sa Turskom kao stranom u sukobu, a ne kao posrednikom. Turska vojska i njihova tehnika učestvuju u tim operacijama (azerbejdžanske vojske). Turski dronovi svakodnevno operišu u planinama. Turski vojni avioni svakodnevno lete - rekao je Sarkisjan.

On je dodao da je Jermenija na nivou ministarstava odbrane i spoljnih poslova pitala NATO da li je Alijansa davala saglasnost za korišćenje svog naoružanja u Nagorno-Karabahu.

- Moramo dobiti objašnjenje da li je rukovodstvo alijanse dalo Turskoj zeleno svetlo da se bavi onim čime se sada bavi. Ne radi se samo o F-16 (Jerevan tvrdi da je ovaj lovac oborio jermenski avion Su-25). Glavna turska bespilotna letelica – „Bajraktar“ – svakodnevno se intenzivno koristi ne samo na frontu, već i protiv civila. To je proizvod NATO-a – njegovi pojedini elementi napravljeni su u različitim zemljama NATO-a, od Austrije do Kanade - objasnio je Sarkasjan.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Kostas Gasopulos

19.10.2020. 08:36

Sasvim je jasno da se Predsednik Jermenije opomenom svetskoj javnosti obraća jer je opet jermenski narod doveden u poziciju gde se svakoga dana smanjuje njegov broj, pogibijom na ratištu i u stradanjima civila od bombardovanja. Mali je to narod, po broju stanovnika u matičnoj državi, ali sa velikom dijasporom, pa je sada samo pitanje koliko će se produžavati ovaj ratni sukob Azera i Jermena kao taktičko delovanje velikih sila, kako tog regiona tako i na globalnom nivou. Nestajanje jednog malog naroda kao što je jermenski, nije bilo bitno ni pre više od 100 godina, kao što se vidi i danas. To je proces depopulacije centralne Azije.