GUVERNER NjUJORKA PORUČUJE: Vakcina prioritet za zdravstvene radnike i rizične osobe

Tanjug

18. 10. 2020. u 20:33

ГУВЕРНЕР ЊУЈОРКА ПОРУЧУЈЕ: Вакцина приоритет за здравствене раднике и ризичне особе

Foto: Tanjug/AP

GUVERNER Njujorka Endru Kuomo izjavio je danas da će zdravstveni radnici i visoko rizična populacija imati prioritet u toj saveznoj američkoj državi u vakcinisanju protiv korona virusa, u trenutku kada se pojavi vakcina.

Kuomo je rekao da će, u skladu s preliminarnim planom od pet faza njujorške administracije za vakcinaciju, u prvoj fazi zdravstveni radnici koji se brinu o oblelima od korona virusa i oboleli koji se dugo vremena nalaze na lečenju u bolnicama biti prvi koji će dobiti vakcinu, preneo je Rojters.

U drugoj fazi, kako je dodao, vakcinacija je predviđena za zaposlene u školama, sve radnike javnih službi koji su prvi na liniji fronta u borbi protiv pandemije i građane koji su svrstani u visoko rizičnu grupu stanovništva u slučaju da obole od korona virusa.

Treća faza će podrazumevati vakcinisanje osoba starijih od 65 godina.

Svi ostali zaposleni koji rade u sektorima od vitalnog značaja primiće vakcinu u četvrtoj fazi, dok će u petoj fazi biti vakcnisani ostali odrasli građani i deca, precizirao je Kuomo na konferenciji za novinare.

Predviđenim planom će za državu Njujork u kojoj živi oko 20 miliona ljudi, biti obezbeđeno 40 miliona vakcina, s obzirom da postoji verovatnoća da će biti potrebno vakcinisati se dva puta kako bi vakcina bila efikasna, dodao je guverner.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)