GRADSKA GERILA "TRESE" FRANCUSKU: Filmski napad na policijsku stanicu u regionu Pariza podigao na noge zemlju petlova

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

12. 10. 2020. u 12:23

SPEKTAKULARNI napad na policijsku stanicu dogodio se u noći između subote i nedelje u mestu Šampinji na Marni u istočnom pariskom predgrađu. Četrdesetak napadača zasulo je fasadu vatrometom, a nestvarni snimci obišli su društvene mreže.

ГРАДСКА ГЕРИЛА ТРЕСЕ ФРАНЦУСКУ: Филмски напад на полицијску станицу у региону Париза подигао на ноге земљу петлова

Foto AP

Napad je započeo oko ponoći i trajao je čitav sat. Žestoke detonacije su parale noć. Oštećena su stakla, prozori i ulazna vrata, kao i više policijskih automobila. Dva policijca, koja su izašla ispred zgrade na pauzu, uspela su u poslednjem trenutku da se sklone na sigurno. Policijska prefektura ističe da niko nije povređen.

Grupa naoružana metalnim šipkama pokušala je istovremeno da upadne u policijsku stanicu koja se nalazi u nemirnom naselju Boa Labe, ali u tome nije uspela.

Gradonačelnik Loran Žan misli da bi to mogla da bude osveta za incident koji se nedavno dogodio sa skuterom. Zapaljene su i kante za smeće. Bio je to, u svakom slučaju, organizovani napad sa namerom obračuna sa policijom.

Predstavnici gradskih vlasti ističu da u naselju postoji samo jedan ulaz i jedan izlaz što "komplikuje" delovanje policije. Takođe, izražavaju žaljenje što ceo grad sa 76.000 stanovnika ima samo jedan policijski komesarijat.

Predstavnici snaga reda su ogorčeni. Pre samo nekoliko dana teško su, oružjem koje im je oteto, povređena dva policajca u civilu u pariskom regionu. Policijski sindikati oštro su osudili napade i zatražili od vlasti da konačno reaguju. I sam ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je počeo da govori o "divljaštvu" koje je zahvatilo određene delove Francuske. Istovremeno, tokom protesta "žutih prsluka" govorilo se i o policijskom nasilju, tako da su tenzije u društvu velike.

Niko zasada nije uhapšen za napad na policijsku stanicu. Isti komesarijat je takođe bio meta sličnog napada proletos, za vreme opšteg karantina, kao i 2018. godine.

- To neće obeshrabriti našu borbu protiv dilera - poručio je ministar unutrašnjih poslova.

Predsednica pariskog regiona Valeri Pekres je osudila "neprihvatljive scene rata".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri