ZAŠTO JE AMERIČKO ORUŽJE U BUGARSKOJ? Sumnje u namere Pentagona o zaštiti, usmeravaju rakete ka Rusiji

Novosti online

09. 10. 2020. u 19:36

BUGARSKA ima razloga za sumnju da Amerika želi da neprekidno razvija svoju borbenu gotovost, ne zbog poboljšanja odbrambenih sposobnosti Bugarske, nego kako bi je iskoristila u mogućem sukobu sa Rusijom, piše novinar lista „Duma“ Jurij Mihalkov, komentarišući potpisivanje mape puta o vojnoj saradnji Bugarske i SAD.

ЗАШТО ЈЕ АМЕРИЧКО ОРУЖЈЕ У БУГАРСКОЈ? Сумње у намере Пентагона о заштити, усмеравају ракете ка Русији

Foto: EPA

- Imamo razloga da sumnjamo da je poboljšanje operativne kompatibilnosti usmereno ne toliko na zaštitu naše zemlje, koliko na to da se ona iskoristi u konfrontaciji Sjedinjenih Američkih Država protiv Rusije. Da treba da ulažemo u vojsku kako bi nas uvukli u konflikt sa Rusijom ili budući rat sa Rusijom. Da je potrebna moćnija armija, ali ne za nacionalnu odbranu, nego za tuđe sukobe i ratove. Na primer, na Crnom moru, ali samo tako da Rusija ne preti ni Bugarskoj, ni NATO, ni SAD - piše novinar.

Prema mišljenju Mihalkova, Bugarska ne bi trebalo da ponavlja greške iz prošlosti kada je istupila protiv Rusije u oba svetska rata i preživela nacionalne katastrofe, izgubivši deo svojih teritorija.

- Dve od tri nacionalne katastrofe dogodile su se kada smo nasrtali na našeg oslobodioca. Ali, evo i treći put smo na strani neprijatelja Rusije. I ponovo nas je snašla nacionalna katastrofa – za sad nam ne nestaju teritorije, ali postepeno nestaje stanovništvo - ukazao je Mihalkov.

Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov ove sedmice se nalazi u zvaničnoj poseti SAD, gde se sastao sa svojim američkim kolegom. Oni su potpisali mapu puta o saradnji i dogovorili su mogućnost plaćanja na rate prilikom kupovine američkog oružja.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)