RUSIJA POTVRDILA: Za Tihanovskom raspisana poternica

Novosti onlajn

08. 10. 2020. u 17:33

РУСИЈА ПОТВРДИЛА: За Тихановском расписана потерница

Foto: EPA

ZA bivšom predsedničkom kandidatkinjom Svetlanom Tihanovskom pokrenuta je poternica, saopštila je pres služba Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije.

- Pojavljivanje njenog imena u bazi podataka Ministarstva unutrašnjih poslova objašnjeno je činjenicom da Glavni informativno-analitički centar Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije formira i održava Međudržavnu informacionu bazu, koja deluje na osnovu Sporazuma o odnosu ministarstava unutrašnjih poslova u oblasti razmene informacija od 3. avgusta 1992. godine i Sporazuma o razmeni informacija u oblasti borbe protiv kriminala od 22. maja 2009. godine, koji su potpisani u okviru Zajednice nezavisnih država (ZND).

Prema saopštenju pres-službe ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, ova baza podataka formirana je u skladu sa Propisima nadležnih organa za sprovođenje međudržavne potrage za licima, odobrenim 2015. godine Odlukom Saveta šefova vlada ZND.

Tihanovska na poternici Minska

Predstavnica Ministarstva unutrašnjih poslova Belorusije Olga Čemodanova potvrdila da je Tihanovska stavljena na međunarodnu poternicu. Za detalje je savetovala da se kontaktira Istražni komitet.

Prema bazi podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije, Svetlana Georgijevna Tihanovska, rođena 1982. godine, „traži se prema članu Krivičnog zakonika“, broj člana u bazi podataka nije preciziran. Izvor je objasnio je da je njeno pojavljivanje u ruskoj bazi podataka „tehnički aspekt interakcije Saveznih država Rusije i Belorusije“.

Nominacija Tihanovske na mesto predsednika

Nastavnica engleskog jezika Svetlana Tihanovska kandidovala se na predsedničkim izborima nakon što je kandidatura njenog supruga, popularnog blogera Sergeja Tihanovskog, odbijena. Bloger je pomagao supruzi u kampanji, ali je od 29. maja u zatvoru.

Centralna izborna komisija (CIK) registrovala je Tihanovsku i ona je postala jedini opozicioni kandidat. Prema zvaničnim podacima CIK, ona je osvojila nešto više od deset procenata glasova, dok je predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio oko 80 procenata.

Tihanovska nije priznala rezultate izbora, osporavala ih je i neočekivano se našla u Litvaniji. Od 11. avgusta se nalazi van Belorusije. Predstavnici rukovodstva Evropske unije i pojedini evropski lideri se sastaju sa njom kao sa predstavnicom beloruske opozicije.

Na inicijativu njenog izbornog štaba u Belorusiji, stvoren je opozicioni Koordinacioni savet za mirnu predaju vlasti. Zvaničan Minsk smatra da je Savet nelegalna struktura, zbog njegovog osnivanja je pokrenut krivični postupak, a članovi saveta su pod krivičnim gonjenjem.

Tihanovskaja je više puta rekla da joj moć nije cilj i da, ako bude izabrana za predsednika, planira da raspiše nove izbore.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)