TRAMP - STIŽU NAM VAKCINE: Holivudski povratak predsednika SAD u Belu kuću izazvao kritike i osude demokrata

D. SAVIĆ

07. 10. 2020. u 09:36

POSLE samo tri noći u vojnoj bolnici "Volter Rid" na lečenju zbog virusa korona, američki predsednik Donald Tramp se "holivudski" vratio u Belu kuću. Pokazujući, gestom i rečju, da se odlično oseća, Amerikancima je odmah uputio optimističku poruku: "Uskoro stiže vakcina!"

ТРАМП - СТИЖУ НАМ ВАКЦИНЕ: Холивудски повратак председника САД у Белу кућу изазвао критике и осуде демократа

Foto AP

Kad je izašao iz helikoptera, Tramp je zastao, mahnuo kamerama i podigao palčeve.

Stepenicama se popeo do južnog balkona rezidencije, skinuo masku, podigao palčeve, i salutirao pilotima predsedničkog helikoptera dok je poletao sa travnjaka Bele kuće.

Foto AP

- Otišao sam u bolnicu, nisam se najbolje osećao ali stanje se popravilo posle dva dana.

Živimo u najboljoj zemlji na svetu. Sada sam dobro. Vakcine stižu uskoro - poručio je

Tramp Amerikancima preko "Tvitera".

"NEKA JOJ I TVRĐAVA!"

BARIJERE od pleksiglasa i rastojanje od četiri metra u Solt Lejk Sitiju zahtevale su demokrate za današnju debatu između kandidata za potpredsednika SAD, Majka Pensa i Kamale Haris. Portparol republikanskog potpredsednika Kejti Miler poručuje: "Ukoliko senatorka Haris želi da postavi i tvrđavu oko sebe, neka joj bude!"

Tramp će nastaviti da prima terapiju u Beloj kući, a njegov lekar Šon Konli je rekao da je predsednik ispunio sve uslove da bude pušten iz bolnice:

Foto AP

- Iako nije sasvim zdrav, podržali smo njegov izlazak iz bolnice - rekao je on.

Trampova najava da "stiže vakcina" izazvala je mrštenje njegovih kritičara. Jer, klinička ispitivanja kompanija koje rade na razvoju vakcina trebalo bi traju najmanje dva meseca kako bi se potvrdila njihova bezbednost. Ističe se da će naučnici, a ne političari, odrediti da li su vakcine bezbedne za masovnu upotrebu.

DONALD U PARAĆINU

NA nekadašnjoj Robnoj kući "Šumadija" u centru Paraćina,. ponovo je osvanuo poster Donalda Trampa. I dok NVO Alternativni parlament građana na ovaj način daje podršku aktuelnom američkom predsedniku, većina naših sagovornika, na tom mestu, nema baš takvo mišljenje.

Foto AP

Tekst potpisa

Reagovanja idu od potpune ravnodušnosti do negodovanja, većina samo odmahne rukom, a neki komentarišu da su oni koji su poster postavljali, mogli tom prilikom bar da skinu preostali propagandni materijal postavljan za minule lokalne izbore. Z. R.

Foto AP

No, Bela kuća veruje da ne postoji "klinički ili medicinski razlog" za taj dodatni zahtev. Tramp je insistirao da bi vakcine trebalo da budu odobrene pre izbora. Uostalom, Bela kuća je blokirala nove smernice Uprave za hranu i lekove o stavljanju u promet potencijalnih vakcina protiv korone, koje bi gotovo sigurno sprečile njihovu upotrebu pre održavanja predsedničkih izbora.

SIGURNIJE U SEVERNOJ KOREJI

Najmanje troje izveštača iz Bele kuće su pozitivni na kovid 19, dok još nekolicina čeka rezultate testa. Pošto su sekretarka za medije Kejli Mekenan i dva pomoćnika takođe oboleli, reporter Si-Bi-Esa Ben Trejsi je objavio na društvenim mrežama: "Osećao sam se sigurnije izveštavajući iz Severne Koreje nego iz Bele kuće. To je zaista ludo". Poručili su mu da se preseli u Severnu Koreju - radi bezbednijeg radnog okruženja.

Iz Trampovog izbornog štaba saopšteno je, istovremeno, da republikanski predsednik planira da učestvuje u drugoj debati zakazanoj za 15. oktobar sa demokratskim rivalom, potpredsednikom Džozefom Bajdenom. Trampova poruka "Bićemo uskoro ponovo u kampanji", odmah je podstakla polemiku sa oponentima.

Trampovi protivnici kritikovali su njegovo ohrabrenje naciji sa najviše obolelih i umrlih u svetu da ne strahuje od virusa. To je, kažu, pokazao i time što je ušao u Belu kuću bez maske, gde je takođe zaražena prva dama, kao i nekoliko pomoćnika.

Trampov povratak u Belu kući podstakao je i pitanja kako će adminstracija zaštititi sopstvene zvaničnike od bolesti. Takođe pljušte pitanja i o potencijalnim dugoročnim posledicama bolesti na predsednika.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a