KARABAH JE SIMBOL ODBRANE HRIŠĆANSTVA, A OTADŽBINA JE IZNAD SVEGA, PA I ŽIVOTA: Počasni konzul Srbije u Jermeniji o stradanju svog naroda

Milena MARKOVIĆ

05. 10. 2020. u 13:00

JERMENSKI narod je svikao da umire za svoju otadžbinu. Za svoja vekovna ognjišta.

КАРАБАХ ЈЕ СИМБОЛ ОДБРАНЕ ХРИШЋАНСТВА, А ОТАЏБИНА ЈЕ ИЗНАД СВЕГА, ПА И ЖИВОТА: Почасни конзул Србије у Јерменији о страдању свог народа

Foto privatna arhiva

Koliko god da je ta cena visoka, spreman je da se žrtvuje. Potresne slike jermenske mladosti koja polaže živote za odbranu, najrečitiji su odgovor agresoru koji, započinjući i ovaj treći rat, ne želi da shvati da silom nikada neće pokoriti Jermene. I da ratna opcija nije rešenje spora.

Ovako Babken Simonjan, počasni konzul Srbije u Jermeniji, književnik, prevodilac i zaslužni kulturni radnik, započinje intervju "Novostima".

o Da li ste mogli pretpostaviti da će se rat u Nagornom Karabahu ponoviti?

- Nama uopšte nije čudno što su Azerbejdžanci ponovo počeli rat. Sve ovo ima davnu predistoriju. Nemiri u Nagornom Karabahu počeli su još 1988. godine, a evo zašto. Svet i svi učeni ljudi znaju da je zlom rukom Staljina Nagorni Karabah zajedno sa Nahičevanskom oblašću 1921. bio pripojen do tada ne postojećem Azerbejdžanu. Na mapi sveta do tih godina 20. veka nećete naći državu Azerbejdžan. Dakle, veštačka država i veštački narod! Niko tada nije pitao Jermene da li žele da žive u sastavu druge države... Eto, u tome je cela priča.

ODLUČAN Babken Simonjan, Foto privatna arhiva

o Zašto su Azerbejdžanci upravo odabrali ovo vreme da napadnu? Da li to, možda, koincidira sa nekim globalnim događajima?

- Azerbejdžanci mogu da napadnu kada im se pruži prilika, u svakom trenutku da ratuju sa nama. Naravno, tu je veoma važan i turski faktor. Svima je jasno da Turska ima veoma loše odnose sa susednim zemljama - Jermenijom, Grčkom, Kiprom, Iranom. Erdogan baca rukavicu celom svetu. Javno i glasno govori jezikom rata. Svetska javnost žestoko osuđuje napade Azerbejdžana uz pomoć Turske, međutim, Erdogan ignoriše stav i zahtev svetske javnosti da treba zaustaviti rat. Kopredsednici Minske grupe: Rusija, Amerika i Francuska više puta su upozorili da ne postoji vojno rešene problema Karabaha. Međutim, Azerbejdžan javno i otvoreno govori da nema drugog rešenja osim rata. Mislim da ne treba komentarisati, sve je jasno!

o Kako većinski jermenski narod u Karabahu trpi ovu muku?

- Većinu stanovništva Nagornog Karabaha čine Jermeni. Oni su već odavno navikli na muku i ratove, jer ovo nije prvi rat. Oni su pravi gorštaci i znaju cenu otadžbine svojih predaka, spremni su da po svaku cenu brane ono što je njihovo, ono što su nasledili od svojih predaka. Jermeni ne napuštaju svoje domove, odlučno vode borbu protiv azerbejdžansko-turske agresije.

o Šta možete reći na reakcije iz Rusije i Turske?

- Rusija nam je strateški partner, međutim, ona se još uvek nije umešala u sukob. Imamo rusko oružje i to nam je dovoljno da se branimo. Naša vojska je jaka i odlučna. Što se tiče Turske, već sam pomenuo, da je ona javno i otvoreno na azerbejdžanskoj strani, jer je svesna da Arezbejdžan bez nje prosto ne može da opstane u ratu. Upravo ovaj rat je odavno pripremljen zajednički. Za Tursku nije toliko važan Nagorni Karabah, ona ima dalekosežne planove, a Jermenija joj je kost u grlu. Ne može da ostvari svoje prljave ciljeve. Jermenija će tek pokazati svoju snagu neprijatelju, kada se ovaj rat završi.

PODRŠKA SRPSKIH PRIJATELjA

 IMATE podršku vaših srpski prijatelja oko zbivanja u Karabahu, a upravo o tome pripremate tekst za jedan jermenski dnevnik.

- Tokom celog rata u Karabahu iz Srbije su stizala pisma podrške i solidarnosti sa Jermenijom. Zaista, u ovom za nas teškom i sudbonosnom trenutku, osetili smo da su nam Srbi braća. Bliski po stradanju, po veri i krvi. Srbima ne treba objašnjavati šta je turski zulum. To im je jasno već 500 godina. Ne prestaju da stižu pisma podrške. Odabrao sam nekoliko njih i, uz moj predgovor, objaviću ih u jermenskim medijima.

o A, kakva je vaša procena o ishodu ovog rata?

- Mislim da će rat u skorije vreme biti zaustavljen, jer ne može biti gore. Ovo je najgore stanje u Karabahu, kada ginu nevini ljudi. A s druge strane, svetska javnost žestoko osuđuje agresiju Azerbejdžana i Turske. Ovo je pretnja ne samo regionu već celom svetu. U Karabahu se odlučuje sudbina hrišćanstva, ali, i čovečanstva i civilizacije. Svet mora to da shvati ili će biti prekasno zaustaviti tursku agresiju na susedne zemlje. Azerbejdžan i Turska su pretnja na tom svetlom putu mira.

Foto privatna arhiva

o Uvek potencirate i povlačite paralelu između Kosmeta i Karabaha.

- Da, više puta sam govoro o tome. Još jednom želim da kažem da nema poređenja između Kosmeta i Karabaha. A evo zašto. Svima je jasno da je Kosmet kolevka srpske srednjovekovne državnosti. Ikona srpskog naroda koji je otet i poklonjen Albancima, kao što su dve jermenske oblasti Karabah i Nahičevan poklonjene Azerbejdžancima 1921. godine. To su dva različita problema. Karabah je sada otcepljen na osnovu referenduma po svim međunarodnim pravima na samoopredeljenje jer su u Karabahu živeli etnički Jermeni. Dok na Kosmetu nije bilo referenduma, a s druge strane, Kosmet je od davnina naseljen Srbima na svojim iskonskim teritorijama. U tome je razlika između Kosmeta i Karabaha.

o Vaša poruka?

- Sa Srbima nas veže zajednička tragična istorija. Mi smo svesni toga. Prema tome, želim da prenesem svim Srbima zahvalnost celog jermenskog naroda. Moja poruka srpskim prijateljima: otadžbina je iznad svega, čak i iznad života. Bez žrtvovanja nema spasa i pobede.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna