I PREDSEDNIK U ROVU: Nastavljeni žestoki sukobi na Južnom Kavkazu, protivrečni izveštaji zaraćenih strana o stanju na frontu

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

04. 10. 2020. u 08:10

SA bojišta u Nagornom Karabahu u subotu su stizale protivrečne informacije. Azerbejdžanci tvrde da su nastavili ofanzivu i zauzeli strateške visine.

И ПРЕДСЕДНИК У РОВУ: Настављени жестоки сукоби на Јужном Кавказу, противречни извештаји зараћених страна о стању на фронту

Foto Tanjug

Na drugoj strani, Jermeni kažu da su uspeli da vrate pozicije koje su bili zauzeli njihovi protivnici. Agencije sa obe strane šalju zastrašujuće podatke o broju poginulih i ranjenih. Ipak, glavna vest dolazi iz prestonice nepriznate republike: predsednik Araik Arutjunijan se zajedno sa jedinicama specijalnih snaga uputio na prvu liniju fronta i stupio u borbe.

"Duž čitave linije dodira vode se teške borbe različitog intenziteta. Gradovi, među kojima i glavni grad Stepanakert, izloženi su artiljerijskom granatiranju. Nacija i domovina su pod pretnjom... Shodno tome, zajedno sa jedinicama za specijalne namene, krećem prema prvoj liniji kako bih učestvovao u borbi, jer ću na prvoj liniji biti korisniji nego u pozadini", napisao je Arutjunijan na svojoj stranici na "Fejsbuku".

ALIJEV: DOSTA SMO ČEKALI

PREDSEDNIK Azerbejdžana Iljam Alijev kaže da se ta zemlje snažno protivi eskaliranju krize u Nagornom Karabahu u regionalni konflikt.

Foto Tanjug

- Glavni cilj Jermenije sada kada trpe veoma ozbiljan poraz na bojnom polju jeste da taj konflikt pretvore u regionalni - kazao je. Prethodno je Alijev rekao da Azerbejdžan ne želi više ništa da čeka i da je čakao na rešenje 30 godina.

Poznati moskovski vojni komentatori kažu da su podaci o poginulima i ranjenima, kao i uništenim tenkovima i oklopnim vozilima, oborenim avionima i helikoterima, uveličani. Pukovnik Viktor Baranec, komentator "Komsomolske pravde", koji je svojevremno bio portparol ruske armije, kaže da ne treba verovati službenim podacima o poginulima i ranjenima, koje objavljuju Jerevan i Baku.

- Nije sporno da je ovo okrutan rat, jer se koristi moderno oružje. Ali brojke o vojnim uspesima imaju propagandni karakter i cilj je da se podigne moral svom narodu. Kad bi zaista toliko ginuli protivnici, kako javljaju iz Jerevana i Bakua, naredne nedelje više ne bi imao ko da ratuje - kaže pukovnik Baranec. On dodaje da su jermenske tvrdnje da su uništili 181 azerbejdžanski tenk i 90 bespilotnih letelica - previše.

Ma koliko ponavljali kako turska vojska ne ratuje u Karabahu, mnogo je dokaza da je predsednik Erdogan poslao kao pomoć arapske plaćenike, islamske fanatike.

RAZORNO Jermenska artiljerija, Foto Tanjug

Da Azerbejdžan ima inicijativu i prednost na frontu u gudurama Karabaha vidi se po tome što je sada premijer Jermenije Nikol Pašinijan spreman na pregovore ako Azerbejdžan zaustavi svoju ofanzivu.

Ako azerbejdžanska armija nastavi sa napadima i gađanjima civilnih ciljeva u Karabahu, već naredne nedelje se može očekivati da će Jermenija priskočiti u pomoć svojim sunarodnicima u Karabahu.

PAŠINIJAN: ODOLEVAMO I DALjE

PREMIJER Jermenije Nikol Pašinijan tvrdi da pored azerbejdžanske vojske u napadima u Nagornom Karabahu učestvuju i plaćenici iz Sirije i teroristi, kao i specijalne jedinice turske vojske.

Foto Tanjug

"Imamo informaciju da je 150 visokih turskih vojnih oficira u različitim azerbejdžanskim komandnim centrima i kontrolišu vojne operacije", rekao je on u obraćanju naciji, prenosi Armenpres.

Kako je dodao, analiza situacije od prethodnog dana pokazuje da je između 150 i 200 neprijateljskih vojnika napalo poziciju vojske Nagornog Karabaha. On je dodao da su se takvi napadi ponavljali nekoliko puta tokom dana uz podršku raketne i konvencionalne artiljerije, oklopnih vozila i vazdušnih snaga.

Pašinijan je rekao da već nedelju dana jermenski narod u Nagornom Karabahu i Jermeniji odoleva terorističkom napadu Turske i Azerbejdžana.

Rukovodstvo u Bakuu je spremno na pregovore samo ako jermenska vojska napusti Karabah. Uz vojnu i moralnu pomoć Turske, predsednik Azerbejdžana Iljham Alijev sada postavlja uslove pod kojima bi prekinuo vatru. U sadašnjoj situaciji nijedna velesila nije spremna da pokuša da natera Azerbejdžan da se zaustavi.

Putinov portparol Dmitrij Peskov je sasvim u pravu kad kaže da izjave Tajipa Erdogana da je Turska spremna da pruži svaku pomoć samo ohrabruju generale u Bakuu, koji su 26 godina maštali o revanšu za sve poraze koje su doživeli u ratovanju sa Jermenijom.

Ostaje nedoumica Da li je zaista smenjen komandant Azerbejdžanskog generalštaba Najmadin Sadigov: TURCI KOMANDUJU IZ AVIONA


AZERBEJDžAN je Turskoj dao kontrolu nad vazdušnim segmentom svoje vojne kampanje za zauzimanje regije Nagorni Karabah, tvrdi jermensko ministarstvo odbrane. Prema rečima Artsruna Ovanisjana, turskom i azerbejdžanskom avijacijom koordinira avion E7-T turskog vazduhoplovstva, koji je vazdušno komandno mesto. Vojni avion primećen je u blizini turskih gradova Erzurum i Kars.

- Moguće je da se u ovom avionu nalazi rukovodstvo turskog vazduhoplovstva - dodao je Ovanisjan.

Foto Tanjug

Komandno i kontrolno mesto za turske borbene bespilotne letelice nalazi se u blizini grada Hadrut. Navodi se da se odatle koordiniraju udari azerbejdžanskih ratnih aviona.

Projermenski izvori insistiraju na tome da je načelnik Generalštaba oružanih snaga Azerbejdžana Najmadin Sadigov u stvari smenjen iz svoje komande u operaciji "Karabah" po nalogu turskih vojnih savetnika i specijalista. Sadigov je navodno bio protivnik dramatično povećanog uticaja Turske u azerbejdžanskoj vojsci. Sadigov je inače završio najprestižnije ruske vojne akademije Frunze i Šapošnjikov.

Predsednici Turske i Azerbedžana Erdogan i Alijev se osećaju toliko samouveremno da ponavljaju da u kontakt-grupi ubuduće ne treba da bude francuski predsednik Makron. Makrona oni doživljavaju kao protivnika muslimana.

Ako se nastavi ratovanje i Jermeni dođu u inferiornu poziciju, može se lako dogoditi da jermenski vojni vrh u ratu protiv Azerbejdžana upotrebi čuvene rakete "iskander". Radi se o raketama velike razorne moći.

OKRŠAJI RUSKE I IZRAELSKE TEHNIKE nad kavkazom: RADI I jermenski S-300


VIRALNI video, koji kruži vojnim kanalima od četvrtka uveče, navodno prikazuje rakete S-300 koje presreću moguću neprijateljsku bespilotnu letelicu ili dolaznu raketu u blizini Jerevana. Preciznije, govori se da se to dogodilo nad Abovijanom, koji leži oko 16 kilometara severoistočno od Jerevana u provinciji Kotaik.

Foto Tanjug

Čini se da je u roku od sat vremena posle snimaka koji su se pojavili na mreži, jermensko ministarstvo odbrane potvrdilo dramatičnu eskalaciju.

Foto Tanjug

Tvrdi se i da Azerbejdžanci ratuju sa bespilotnim letelicima bombama "IAI harop". Fotografija oborenog "haropa" navodno potvrđuje vesti o izraelskim dronovima u vojsci Azerbejdžanaca.

Azerbejdžan ima vojni budžet oko dve milijarde i 266 miliona dolara, dok je jermenski samo 625 miliona dolara. To govori da Jermenija nije sposobna za dugoročan rat protiv Azerbejdžana, pogoto kad njemu pomaže Turska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)