MAKRON TIHANOVSKOJ OBEĆAO POSREDOVANJE: Francuski predsednik razgovarao sa beloruskom disidentkinjom u Litvaniji

G. ČVOROVIĆ

29. 09. 2020. u 18:57

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron, koji je danas u hotelu u Viljnusu gde je odseo primio belorusku disidentkinju Tatjanu Tihanovsku, obećao je da će sve da učini da pokrene posredovanje pod okriljem OEBS-a.

МАКРОН ТИХАНОВСКОЈ ОБЕЋАО ПОСРЕДОВАЊЕ: Француски председник разговарао са белоруском дисиденткињом у Литванији

Foto: AP

Na taj način Makron se direktno uključio u pokušaj traženja izlaza iz političke krize u Belorusiji.


Susret s Tihanovskom trajao je tri četvrt sata, posle čega je francuski predsednik poslao poruku da će EU učiniti sve što može da pomogne u ovoj medijaciji.


Tihanovska je pre Makronovog dolaska u Litvaniju izrazila želju da ga sretne, zatraživši, prema njenom bliskom okruženju, posredničku ulogu u Belorusiji koju bi aktivno preuzele Francuska, Velika Britanija, SAD, Rusija i Nemačka. Ali, Makron je bio oprezan i zaigrao je na kartu OEBS za šta u Franuskoj smatraju da postoji i podrška ruskog predsednika Vladimira Putina.


Pre susreta, izbegla vođa beloruske opozicije je poručila da je Makron jedan od najmoćnijih lidera u Evropi i svetu i da bi mogao da bude među traženim posrednicima. I Makron i Tihanovska bili su zadovoljni jučerašnjim razgovorom.


Svetlana Tihanovska je takođe otkrila da je pozvana da se lično obrati poslanicima francuske skupštine, što je, kako je istakla, sa zadovoljstvom prihvatila.


Emanuel Makron, koji je u Viljnus doputovao u ponedeljak popodne, na zajedničkoj konferenciji za medije sa svojim domaćinom Gitanasom Nausedom, poručio je da je "Francuska uvek bila na strani boraca za slobodu", ali i oprezno dodao da treba izbeći "geopolitizaciju konflikta i direktno strano mešanje".
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!