TRAMPOV DŽOKER ZA IZBOR: Nominovao Ejmi Koni Beret u Vrhovni sud, ako bude izglasana, odnos šest prema tri za konzervativce

D. SAVIĆ

27. 09. 2020. u 23:33

Američki predsednik Donald Tramp je, nominujući konzervativku Ejmi Koni Beret (48) za sudiju Vrhovnog suda SAD, posle smrti ikone liberala Rut Bejder Ginzberg (88), izvukao "džokera" za reizbor na glasanju 3. novembra.

ТРАМПОВ ЏОКЕР ЗА ИЗБОР: Номиновао Ејми Кони Берет у Врховни суд, ако буде изгласана, однос шест према три за конзервативце

Tramp i Beretova prilikom nominacije / Foto AP

Ako Senat Kongresa SAD, koji kontrolišu republikanci, potvrdi nominaciju, Tramp dobija "oružje" u slučaju da budu uložene žalbe na izborni proces u situaciji kada, zbog epidemije virusa korona, glasanje poštom može da dovede do osporavanja rezultata. Demokratski tabor na čelu sa Trampovim protivkandidatom Džozefom Bajdenom čini sve da odloži njen izbor.

Tramp za Beretovu tvrdi da je "jedan od najbriljantnijih pravnih umova" u SAD, i dodaje da je važno da Vrhovni sud ima svih devet sudija na dan izbora, u slučaju da budu uložene žalbe. Ako Beret uđe u Vrhovni sud, razlika u korist konzervativaca biće šest prema tri. Funkcija sudije Vrhovnog suda SAD je doživotna, a izbor sudije je važan i zbog ideološke orijentacije tog najvišeg tela.

- Ulozi za našu zemlju su izuzetno visoki, presude Vrhovnog suda narednih godina odlučiće o opstanku Drugog amandmana na Ustav SAD, koji garantuje pravo na nošenje oružja, o našim verskim slobodama, javnoj bezbednosti - istakao je Tramp.

Ejmi Koni Beret, koja je prisustvovala ceremoniji sa suprugom i sedmoro dece, od kojih su dvoje usvojeni sa Haitija, a jedno ima Daunov sindrom, kaže da je "zaista počastvovana". Rođena u Nju Orleansu, kao najstarije od sedmoro dece, završila je englesku književnost i pravo na univerzitetu Notrdam, gde je i predavala do 2017. godine. Sa porodicom živi u Saut Bendu, univerzitetskom mestu u Indijani, a kolege je opisuju kao velikodušnu i gostoprimljivu.

Beretova je katolikinja čvrstih konzervativnih uverenja. Tramp ju je 2017. godine postavio za sudiju Apelacionog suda, za područje Ilinoisa, Indijane i Viskonsina. Veoma je popularna među konzervativnim evangelistima, lojalnijim Trampovim pristalicama. Njen izbor bi mogao da Trampu donese i važne glasove katolika u Pensilvaniji, jednoj od ključnih država na izborima. Tu, inače, živi i dosta Srba.

Istu državu kandidat demokrata Džozef Bajden, takođe katolik, pokušava da osvoji, pa demokrate, protiveći se njenom izboru, citiraju njene stare izjave da je "pravna karijera samo sredstvo za ostvarenje cilja, izgradnju carstva nebeskog".

- Ako me pitate da li ozbiljno shvatam svoju katoličku veru - da, shvatam je ozbiljno. Iako želim da naglasim da moja religijska pripadnost ili moja vera ne bi uticali na moje obaveze kao sudije - naglasila je svojevremeno Beretova.

Republikanci imaju 53 od 100 senatora, pa iako dve senatorke nisu za Beretovu, većinski republikanci jedinstveni su da nominacija bude potvrđena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna