GLEDAO JE SNIMAK PRALJKA KAKO ISPIJA OTROV I RAZMIŠLJAO O SAMOUBISTVU: Doktorka otkrila u kakvom je stanju bio DŽulijan Asanž

Novosti online

25. 09. 2020. u 10:08

DOKTORKA Sondra Krozbi, koja je osnivača "Vikiliksa" DŽulijana Asanža obilazila dok je bio u ekvadorskoj ambasadi, ispričala je sudu da je on imao misli o suicidu.

ГЛЕДАО ЈЕ СНИМАК ПРАЉКА КАКО ИСПИЈА ОТРОВ И РАЗМИШЉАО О САМОУБИСТВУ: Докторка открила у каквом је стању био Џулијан Асанж

Foto: AP

On je, prema njenim rečima, iznova gledao snimak kako haški osuđenik Slobodan Praljak u sudnici ispija otrov.

Bivši general-pukovnik Hrvatske vojske Slobodan Praljak je 2017. godine u haškoj sudnici, nekoliko trenutaka nakon što mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina zbog ratnih zločina, ispio otrovnu tečnost iz bočice.

"Slobodan Praljak nije ratni zločinac i s prezirom odbacujem vašu presudu", uzviknuo je Praljak pre nego što je popio otrov. On je preminuo u bolnici dva sata po ispijanju otrova.

Snimak ovog događaja više puta je gledao osnivač "Vikiliksa" DŽulijan Asanž dok je boravio u ambasadi Ekvadora u Londonu, ispričala je dr Sondra Krozbi koja je obilazila Asanža u ambasadi.

Ona je tokom saslušanja za Asanžovo izručenje ispričala da je primetila veliko pogoršanje psihičkog i fizičkog stanja Asanža tokom boravka u ambasadi, gde je čekao azil od Ekvadora kako ne bi bio izručen SAD.

Dr Sondra Krozbi rekla je da joj je tokom posete u februaru 2018. godine Asanž ispričao da misli o samoubistvu, te da o tome razmišlja "vrlo namerno" i "bindžuje" snimak Praljka u Hagu.

Asanž je više puta pauzirao snimak i analizirao Praljkov izraz lica dok vrši samoubistvo, ispričala je doktorka Sondra Krozbi, profesor medicine na Univerzitetu u Bostonu.

Psihijatri i branioci DŽulijana Asanža upozorili su pre nekoliko dana da bi on mogao da pokuša da se ubije ako bude poslat Sjedinjenim Američkim Državama zbog optužbi za špijunažu.

Saslušanje o izručenju je počelo 7. septembra i trebalo bi da traje do početka oktobra, a očekuje se da će sudiji Vanesi Baraitser biti potrebne nedelje ili čak i meseci da donese odluku.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)