"BREGZIT" DOSPEO U ĆORSOKAK: Premijer DŽonson brani jedinstvo Britanije, u EU ga optužuju da krši dogovore

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik „Novosti“ iz Brisela

16. 09. 2020. u 07:52

ODOBRAVANjEM predloga zakona u Donjem domu Parlamenta kojim se direktno krše odredbe vezane za Irsku iz sporazuma o razlazu s EU, potpisanim pre manje od godinu dana, Belika Britanija direktno krši preuzete obaveze, međunarodne ugovore i pravo.

БРЕГЗИТ ДОСПЕО У ЋОРСОКАК: Премијер Џонсон брани јединство Британије, у ЕУ га оптужују да крши договоре

Foto: AP

To ne ističu samo u Briselu, Parizu i Berlinu, već na to mnogi skreću pažnju i u samom Londonu, pošto su britanski poslanici s 340 prema 263 glasa dali zeleno svetlo za ono što britanski premijer zove "bezbednosnom klauzulom" da se ne bi doveo u pitanje integritet Velike Britanije.

Takozvani irski protokol iz sporazuma o "bregzitu" predviđa izbegavanje tvrde granice između Republike Irske i Severne Irske, da se ne bi doveo u pitanje teško stečeni mir, kada poslednjeg dana ove godine bude prestao tranzicioni period izlaska Velike Britanije iz EU.

Da bi se očuvalo unutrašnje tržište EU, ali i sačuvao teritorijalni integritet Ujedinjenog Kraljevstva, dogovoreno je postojanje "meke granice", odnosno slobodne cirkulacije robe i ljudi na celom irskom ostrvu, ali i uspostavljanje kontrolnih punktova za robu koja putuje dalje na izlasku iz Severne Irske prema ostatku Velike Britanije, da bi London ispunio carinske obaveze prema EU.

Boris Džonson, međutim, sada novim predlogom zakona daje britanskim ministrima jednostrano pravo da odlučuju o carinskim kontrolama između Severne Irske i ostatka Velike Britanije, dok protokol predviđa da to zajedno rešavaju Brisel i London.

Tekst zakona sada ide u Gornji dom, u kome sede lordovi koji su već izrazili zabrinutost za reputaciju Ujedinjenog Kraljevstva. Džonson sada pokušava da ih odobrovolji.

DžONSON: EU NAS UCENjUJE!

Foto: Tanjug/AP

BORIS Džonson je optužio EU da predviđene mere u vezi s Irskom koristi da bi ucenjivala London tokom pregovora. Ističe da je iz Brisela već zaprećeno da će blokirati dostavu hrane. Naglašava da se na ovaj način stvara granica usred zemlje, koju nijedan britanski premijer ne bi mogao da prihvati. Ne želi, kaže, da dozvoli da EU pomisli da može da deli Veliku Britaniju i zato smatra da je predloženi zakon od suštinskog značaja za očuvanje političkog i ekonomskog integriteta zemlje.

Evropski pregovarač Mišel Barnije će danas o svemu izvestiti zemlje članice. Iz evropskih izvora se saznaje da je Lodonu dat rok do kraja meseca da odustane od ovog zakonskog projekta. U protivnom, gotovo je izvestan razlaz bez dogovora, koji bi podrazumevao pun i skup carinski odnos između bivše članice i Unije.

Goran ČVOROVIĆ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!