RUSKI GENERAL SE OBRATIO JAVNOSTI: Strateški bombarderi NATO simulirali udar na Rusiju - hoće da nas isprovociraju

Novosti online

11. 09. 2020. u 16:34

KRAJEM avgusta američki bombarderi su vežbali izvođenje udara krstarećim raketama na ciljeve u Rusiji, rekao je vrhovni komandant vazduhoplovnih snaga Sergej Surovikin na brifingu za strane vojne atašee, piše RIA Novosti.

РУСКИ ГЕНЕРАЛ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ: Стратешки бомбардери НАТО симулирали удар на Русију - хоће да нас испровоцирају

Foto: EPA/Depositphotos

Prema njegovim rečima, 31. avgusta su tri bombardera B-52 poletela iz britanske vazduhoplovne baze Ferford, i nakon puta iznad Holandije, Nemačke, Poljske, i baltičkih zemalje stigli do estonskog poligona Tapa, a zatim se vratili nazad preko voda Baltičkog i Severnog mora.

- Prema našoj proceni, tokom ovog događaja posade B-52 su uvežbavale korišćenje krstarećih raketa simuliranim raketnim udarima na ciljeve u Kalinjingradskoj regiji i drugim zapadnim regionima naše zemlje - rekao je Surovikin.

Tri dana ranije, B-52 su uvežbavali i udare protiv Rusije iz pravca Crnog mora, dok su još dva B-52 imala slične misije borbene obuke na arktičkim geografskim širinama iznad teritorije Kanade.

- Smatramo da je upotreba aviona strateške avijacije u neposrednoj blizini državne granice Ruske Federacije neprijateljski potez čiji je cilj da nas isprovocira - rekao je general.

General Sergej Surovikin i Vladimir Putin/Foto: EPA

Naglasio je da je ruska vojska pratila let bombardera duž cele rute, a kratkotrajni pokušaji B-52 da se približi granicama Rusije su blagovremeno blokirali lovci.

U avgustu je ruska avijacija čak 27 puta presretala strane izviđačke letelice iznad Baltičkog, Barencovog, Crnog i Ohotskog mora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati