UMANJIVAO OPASNOST OD KORONE: Knjiga "Bes" otkriva odnos Donalda Trampa prema pandemiji kovida 19

V. N.

11. 09. 2020. u 10:25

AMERIČKI predsednik Donald Tramp,negirao je optužbe koje je u knjizi "Bes" objavio američki novinar Bob Vudvord, koji navodi da je lider SAD bio svestan težine opasnosti od virusa korone, ali je građanima govorio da on ne predstavlja veću pretnju od sezonskog gripa i insistirao da vlada ima potpunu kontrolu nad njim.

УМАЊИВАО ОПАСНОСТ ОД КОРОНЕ: Књига Бес открива однос Доналда Трампа према пандемији ковида 19

Tanjug-AP

U knjizi zasnovanoj na 18 intervjua s Trampom, od decembra do jula, Vudvord kaže da mu je Tramp još u februaru priznao da zna koliko je smrtonosan i zarazan virus korona, da mu je ponavljao kako je on "smrtonosna stvar", ističući time težinu opasnosti.

Vudvord precizira da mu je Tramp 7. februara rekao da se osoba može zaraziti novim virusom "prostim udisanjem vazduha".

- I zato je virus korona veoma prepreden. Veoma je delikatan. Takođe je smrtonosniji od upornog gripa - navodi Vudvord reči Trampa.

Dodaje i da mu je Tramp 19. marta rekao da namerno minimizira opasnost od virusa:

- Želeo sam da uvek umanjujem njegov značaj - navodno je rekao Tramp.

Vudvord tvrdi i da Tramp "nikad nije delovao spreman da u potpunosti mobiliše saveznu vladu" u borbi protiv kovida 19 i da je "kontinuirano prebacivao probleme na savezne države".

Tanjug-AP

Bob Vudvord (77) proslavio se otkako je sedamdesetih godina prošlog veka, zajedno sa kolegom iz "Vašington posta" Karlom Bernštajnom, otkrio "aferu Votergejt". Autor je 19 knjiga, od kojih su 13 bestseleri. Rado je pisao o američkim predsednicima, uključujući Džordža Buša mlađeg i Baraka Obamu.

Delove Vudvordove nove knjige su objavili dnevnik "Vašington post", čiji je Vudvord urednik, i TV stanica Si-En-En. U knjizi su obrađena i pitanja rasnih odnosa u SAD, diplomatije sa Severnom Korejom i brojne druge teme iz prethodne dve godine.

Vudvord je, naime, tačno pre dve godine, 11. septembra 2018, na Dan obeležavanja terorističkih napada na SAD, objavio knjigu "Strah - Tramp u Beloj kući", otkrivajući kako Amerikom vlada haotična administracija. Knjigu u kojoj Vudvord navodi da su visoko pozicionirani zvaničnicI izjavili da su, navodno, krili osetljive dokumente od Trampa kako bi sprečili da ih potpiše, šef Bele kuće je tada opisao kao "prevaru američke javnosti".

PREDSEDNICI

U OBJAVLjENIM delovima pisama koje je Tramp razmenio sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom, navodi se i da se Kim Trampu obraća koristeći reč "ekselencijo".

Tramp nije bio tako ushićen kada je govorio o svom prethodniku u Beloj kući, Baraku Obami, za koga je istakao da je "precenjen" i da nije ni velike pameti, ni veliki govornik.

NOVA BITKA SA SZO

TRAMPOVA administracija naložila je diplomatskom koru da redukuje kontakte sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, ali deo administracije nastoji da sačuva američki uticaj u SZO, promovisanjem dugoročnih reformi i davanjem ovlašćenja pojedinim diplomatama da nastave s radom na programima SZO protiv dečje paralize, HIV i drugih infektivnih bolesti, navodi vašingtonski magazin "Forin polisi". Kontradiktorno postupanje Vašingtona ukazuje da Tramp želi da ukaže na izazove s kojima se američka administracija suočila tokom pandemije, ali i da kazni SZO, jer ne prihvata da se Kina proglasi krivcem za širenje virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba