"SILOVALI SMO, PUCALI U ŽENE I DECU": Jezivo svedočenje vojnika o masakru nad Rohindža muslimanima

Novosti online

09. 09. 2020. u 21:35

VOJNICI Mjanmara priznali su prvi put svoju umešanost u masakr nad Rohindža muslimanima.

СИЛОВАЛИ СМО, ПУЦАЛИ У ЖЕНЕ И ДЕЦУ: Језиво сведочење војника о масакру над Рохинџа муслиманима

Foto: Tanjug/AP

VOJNICI Mjanmara priznali su prvi put svoju umešanost u masakr nad Rohindža muslimanima. U video svedočenju, koje su snimili pobunjenici, dvojica članova Tatmadoa, mjanmarske vojske, govorila su o izvršenju naredbi sa ciljem istrebljivanja Rohinža muškaraca, žena i dece pre nego što su ih sahranjivali u masovne grobnice.

To je prvi put da su pripadnici državne vojske priznali masovna ubistva nakon pobune 2017. godine, koju agenti UN opisuju kao genocidnu kampanju protiv muslimanske manjine, piše Skaj njuz.

Kampanja je, kako se procenjuje, naterala oko 730.000 ljudi na izneglištvo u većinski budistički Bangladeš.

Na snimku Mjo Vin Tun, vojnik priznaje izvršenje naredbe koja je glasila "upucati sve koje vidi i čuje", pre nego što je bacio 30 tela u masovnu grobnicu.

- Silovali smo muslimanske žene pre nego što smo pucali u njih. Bilo je kaplara, narednika i oficira koji su silovali muslimanske žene. I ja sam silovao jednom. Muškarci su gađani u potiljak i šutirani u grobove - rekao je on.

On je takođe naveo da mu je narednik dao i naredbu da "istrebi" sve Rohindže.

Ovo svedočenje dao je uz Zu Naing Tuna, koji je bio nedaleko raspoređen.

- Istrebili smo 20 muslimanskih sela - rekao je.

Njegova jedinica od 80 vojnika je morala da "ubije sve, bez obzira da li su deca ili odrasli".

Svedok je i silovanja žena, a u periodu od samo nekoliko dana njegova jedinica je napala 20 sela. Priznao je da je oteo 10 nenaoružanih ljudi, vezao ih konopcima, ubio i bacio u masovnu grobnicu.

Međunarodni krivični sud već vodi istragu o istrebljivanju Rohindža muslimana, ali je ovo je prvo priznanje ovakve vrste. Dvojica vojnika napustila su Mjanmar prošlog meseca i transportovana su u Hag.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u periodu od 2017. do 2019. oko 200 sela je zbrisano.

Mjanmar negira bilo kakvu krivicu u vezi sa ovim zločinima.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RASTUĆE PRETNJE SA BLISKOG ISTOKA: Razgovori iza zatvorenih vrata sa neviđenim merama bezbednosti, napetost zbog eskalacije