TOKSIKOLOG IZ OMSKA: Navaljni definitivno nije otrovan „Novičokom“, ne bi preživeo jer nismo radili postupak za detoksikaciju na ovaj otrov

Novosti online

08. 09. 2020. u 21:31

OMSKI LEKARI još uvek nisu dobili nikakve podatke o stanju Alekseja Navaljnog od svojih nemačkih kolega, uprkos svojim inicijativama, kao i da uzrok stanja ruskog blogera definitivno nije bio „Novičok“, izjavio je novinarima glavni toksikolog Omske oblasti i Sibirskog federalnog okruga Aleksandar Sabajev.

ТОКСИКОЛОГ ИЗ ОМСКА: Наваљни дефинитивно није отрован „Новичоком“, не би преживео јер нисмо радили поступак за детоксикацију на овај отров

Foto: Tanjug/AP

„Bila je inicijativa sa naše strane 23. avgusta da i mi njima pružimo podatke i nemački lekari nama. Ali na tome se naša komunikacija završila 23. avgusta“, objasnio je Sabajev.

Toksikolog je dodao i da nemačka klinika nije zatražila nikakve informacije o rezultatima analiza Alekseja Navaljnog i da se nakon 23. avgusta nemački lekari više nisu javljali.

DEFINITIVNO NIJE TROVANjE „NOVIČOKOM“

Sabajev je istakao da uzrok stanja ruskog blogera definitivno nije bio bojni otrov „Novičok“ i da nema tragova trovanja.

Da se otrovao organofosfornim jedinjenjem Navaljni bi umro u prvim satima trovanja, precizirao je toksikolog.

„U slučaju trovanja organofosfatnim jedinjenjem, nemoguće je spasiti čoveka bez postupka ultrahemodiafiltracije. Mi nismo koristili ovaj postupak, jer nije bilo indikacija, odnosno nije bilo trovanja“, objasnio je Sabajev i rekao da je trovanje ovakvim jedinjenjem veoma teško trovanje.

Govoreći o opremi pomoću koje su vršena ispitivanja Navaljnog u Omsku, doktor je rekao da je ona najviše klase i da je proizvedena u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Ispitivanja su vršena u birou za sudsku medicinu. Ovo je oprema ekspertske klase, pa je nemoguće da joj se ne veruje. Oprema je proizvedena u Sjedinjenim Američkim Državama“, istakao je Sabajev i dodao da je osetljivost opreme veoma visoka.

Foto AP

On je naveo da smatra da dijagnoza „trovanje“ koja je Navaljnom postavljena u nemačkoj klinici predstavlja „fantastičnu pretpostavku ili zaključak“ koja nije potvrđena ni dokumentima, ni klinički.

Sabajev je takođe primetio da u medicinskoj zajednici postoji nepisano pravilo da se dele informacije, mišljenja i utisci o toku bolesti, pa čak i o dinamici, ali nemački lekari tu dinamiku u lečenju Navaljnog ne znaju, jer nisu kontaktirali bolnicu u Omsku.

HOSPITALIZACIJA NAVALjNOG

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku saopštili su da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Međutim, ruski bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge. Kasnije su nemački lekari iz klinike „Šarite“, u koju je smešten Navaljni, saopštili da rezultati njihovih analiza ukazuju na to da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe holinesteraza.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)