UTICAJ PANDEMIJE NA MENTALNO ZDRAVLJE: U Italiji 71 samoubistvo povezano s krizom izazvanom kovidom-19

Tanjug

07. 09. 2020. u 13:34

PANDEMIJA ima veliki uticaj na mentalno zdravlje, a od marta do danas 71 samoubistvo i 46 pokušaja samoubistva u Italiji dovedeni su u vezu sa krizom izazvanom kovidom-19, piše italijanski list Republika.

УТИЦАЈ ПАНДЕМИЈЕ НА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ: У Италији 71 самоубиство повезано с кризом изазваном ковидом-19

Foto: G. Šljivić

Pored posledica finansijske krize, mere društvenog distanciranja i izolacije takođe su dovele do pogoršanja psihičkih tegoba, navodi se u članku objavljenom povodom predstojećeg Svetskog dana prevencije samoubistva, 10. septembra.

Kako je navedeno, postoji više faktora rizika od samoubistva, a porast broja samoubistava i pokušaja samoubistva tokom blokade zbog pandemije takođe može biti objašnjen obustavljanjem poseta klinikama za prihološku ili psihijatrijsku terapiju.

-Depresija je vodeći uzrok invaliditeta, broj depresivnih osoba raste poslednjih decenija, a još više kao rezultat pandemije i njenih posledica-rekao je šef Odeljenja za mentalno zdravlje u bolnici Fatebenefrateli u MIlanu, Klaudio Menkači.

Italija je prva evropska zemlja koja je početkom marta uvela stroge mere karantina na celoj teritoriji, a iz blokade je izašla postepenim popuštanjem restriktivnih mera posle skoro tri meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A POSLE ISTORIJSKE KAZNE ZA HRVATSKU: UEFA počela da lovi ustaše!