RUSIJA GRADI GRAD BUDUĆNOSTI U SIBIRU? Šojgu otkrio detalje planova Moskve

Novosti onlajn

04. 09. 2020. u 00:06

RUSKI ministar odbrane Sergej Šojgu otkrio je da kao čovek i predsednik Ruskog geografskog društva mašta o tome da sagradi grad u Sibiru.

РУСИЈА ГРАДИ ГРАД БУДУЋНОСТИ У СИБИРУ? Шојгу открио детаље планова Москве

Foto: EPA

- Veoma bih želeo da sagradim veliki, lep i ugodan grad u Sibiru. Tamo se eksploatiše više od polovine bakra u zemlji, zatim 75 odsto nikla i 90 odsto platine. Međutim, najveći proizvođač motora od bakarne žice je Kina. Mi im šaljemo aluminijum, a možemo praviti od aluminijuma isto što prave i Kinezi. Zar je teško postaviti proizvodni pogon koji će praviti bakarnu foliju, bakarnu žicu, električne motore, akumulatore i slično - zapitao je Šojgu.

Prema njegovom mišljenju, u skorijoj budućnosti nafta neće biti tako tražena, pa će biti važni drugi prirodni resursi.

- Uzmimo recimo kao primer električni automobil "Tesla". Akumulatori nisu naši, a imamo koliko hoćemo sirovina za te akumulatore. I mi shvatamo da će sutra-prekosutra transport preći na električnu energiju, a naš benzin, gas i dizel gorivo će biti u drugom planu. Znači, moramo okupiti najbolje naučnike, preduzetnike, proizvođače, koji taj nikl i bakar neće prodavati, nego će proizvoditi najnovije baterije, koje će se moći staviti i u časovnik i u podmornicu - objasnio je Šojgu.

Prema njegovim rečima to se odnosi i na šumu, ugalj i još mnogo toga čime je Sibir bogat.

- Takav centar treba izgraditi. To možda nema veze sa geografijom, ali ima sa budućnošću naše zemlje, potreban nam je takav grad inovacija, napredne nauke i tehnologije. I postoji izuzetno mesto za to: Minusinska kotlina. O tome je govorio naš predsednik prošle godine na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu - zaključio je Šojgu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije