BIO JE GLAVNI EGZEKUTOR KAMBODŽANSKOG DIKTATORA: Umro prvi ubica Crvenih Kmera

I. Stanojević

03. 09. 2020. u 00:00

GLAVNI egzekutor Pola Pota, kambodžanskog diktatora i lidera komunističkih pobunjenika Crvenih Kmera, poznat kao zloglasni komandant Dač, preminuo je u 77. godini.

БИО ЈЕ ГЛАВНИ ЕГЗЕКУТОР КАМБОЏАНСКОГ ДИКТАТОРА: Умро први убица Црвених Кмера

Foto AP

 Istaknuti crvenokmerski rukovodilac, čije je pravo ime Kaing Guek Eav, odgovoran je za zverska ubistva najmanje 14.000 Kambodžanaca u logoru smrti Tuol sleng u Pnom Penu.

Pre nešto manje od decenije, ovaj krvnik osuđen je pod okriljem UN za zločine protiv čovečnosti, najviše zahvaljujući novinaru Niku Danlopu koji mu je, 1999. godine, ušao u trag. Tako je Kaing prvi od rukovodilaca zloglasnih Crvenih Kmera izveden pred lice pravde zbog zločina na takozvanim poljima smrti u Kambodži, gde je, od 1975. do 1979. likvidirano dva miliona Kambodžanaca.

Tokom suđenja, Dač je priznao da je bio zadužen za Tuol sleng i izvinio se zbog učešća u strahotama. Kasnije je tvrdio da je samo izvršavao naređenja. Zbog dokazanih zločinstava, osuđen je 2012. godine na doživotnu robiju. Za razliku od njega, Pol Pot je sve do 1998, kad je skončao, uspešno bežao od pravde, krijući se u kambodžanskim džunglama. Osim Dača osuđena su još samo dva bivša Crvena Kmera, Khjeu Samphan i zamenik Pol Pota, Nuon Čea, koji je umro prošle godine.

Foto AP

Ulaz u nekadašnji logor Tuol sleng

Maoistički režim koji je kontrolisao Kambodžu u drugoj polovini sedamdesetih, bio je surova grobnica za stotine hiljada Kambodžanaca. Ogromna arhiva fotografija i dokumenata, uključujući hiljade "priznanja" zatvorenika, otkrila je strašne aspekte unutrašnjeg delovanja Crvenih Kmera. Brutalni Crveni Kmeri, isprva su ciljali "intelektualce, one koji nose naočare ili govore strani jezik" i povezane sa starim režimom koji su podržale SAD, a koji su oni srušili. Ali njihove vođe ubrzo su počele da vide "neprijatelje" svuda. Na meti su bili i etnički Vijetnamci i čamski muslimani u Kambodži. Mnoge žrtve Crvenih Kmera umrle su od gladi, bolesti i prekomernog rada. Režim su 1979. godine zbacile vijetnamske trupe, ali su vođe Crvenih Kmera pobegle i nastavile da se opiru novoj vladi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!