I PENZIONERI ĆE DOBITI RUSKU VAKCINU: Posle 40.000 dobrovoljaca na red će doći i stariji građani Moskve

KAD završi treća faza ispitivanja ruske vakcine protiv kovida-19 u kojoj će učestvovati 40 hiljada dobrovoljaca na red dolaze mlađi od 18 i stariji od 60 godina

И ПЕНЗИОНЕРИ ЋЕ ДОБИТИ РУСКУ ВАКЦИНУ: После 40.000 добровољаца на ред ће доћи и старији грађани Москве

Ilustracija Foto: Arhiva VN

Ako dozvoli Ministarstvo zdravlja Rusije i starije osobe od 60 godina moći će da dobiju vakcinu protiv kovida-19 ali tek kad prođe i treća najmasovnija faza ispitivanja vakcine u kojoj će biti obuhvaćeno čak 40 hiljada osoba, izjavio je dr. Aleksandar Ginzburg direktor centra ,,Nikolaja Gamaleja". Za sada je zabranjeno da među dobrovoljcima za vakcinu budu osobe koje su mlađe od 18 godina i starije od 60.

- Posle ispitivanja koje će početi ovih dana na red će doći i dobrovoljci kojima je 60,70 i 80 godina. Ti dobrovoljci će biti iz Moskve da bih ih mogli lakše pratiti, objasnio je dr. Aleksandar Ginzburg.

Obolelo milion građana RF

Do prvog septembra u Rusiji je bilo zaraženo koronom oko milion građana. U poslednja 24 sata je obolelo 4952 ljudi.Od tih milion obolelih već je ozdravilo 816 hiljada U poslednjih 24 sata u Rusiji je umrlo od korone 115 bolesnika.Inače, do sada je ukupno u Rusiji umrlo od kovida 17.414 pacijenta.

Rusija je među zemljama gde je procentualno testirano na koronu najviše ljudi.Do sada je testirano 37 miliona građana Rusije.samo za poslednja 24 sata je testirano 275 hiljada.

Što se tiče dece za njih će se napraviti dve doze, slabija za decu do 14 godina i nešto jača za one u dobi od 14 do 18 godina.

Posle velike medijske kampanje koju je napravio Ruski fond za direktne investicije i tvrdnje da je za prvu registrovanu u svetu vakcinu već zainterovano više od dvadesetak zemalja sada dr.Aleksandar Ginzburg tvrdi da je nikome neće izvoziti u toku narednih godinu dana dok građani Rusije ne budu vakcinisani. Zemlje koje budu htele rusku vakcinu moći će da kupe licencu da je sami proizvode.Ginzburg tvrdi da se već vode pregovori sa pet zemalja koje su zainteresovane da serijski proizvode vakcinu "Sputnjik".

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je potvrdio da se pregovara sa pet zemalja Južne Amerike koje žele da proizvode rusku vakcinu protiv korone.

Do sada je napravljeno 30 hiljada doza vakcine koju će dobiti dobrovoljci. Inače u Rusiji će vakcinu koju je napravio Centar "Nikolaja Gamaleja" proizvoditi tri kompanije "Generijum" zatim "Binfarm" i "R-farm". Zanimljivo je da je kompanija "R-farm" bila potpisala ugovor sa britanskom "Astra –Zenekom" da prodaje na ruskom tržištu njihovu vakcinu.

Osim centra "Nikolaja Gamaleja" u Rusiji je vakcinu napravilo još nekolikoi isnstituta. Sada se provode klinička ispitivanja vakcine koju je napravio centar "Vektor" iz Novosibirska. Tu vakcinu će proizvoditi ruska farmaceutska kompanija "Biokad".Očekuje se da će klinička ispitivanja "Vektorove" vakcine biti gotova krajem septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere