UPUCALI DEČAKA SA DAUNOVIM SINDROMOM: Masovni protesti u Južnoj Africi, žestoki sukobi na ulicama (FOTO/VIDEO)

Novosti online

29. 08. 2020. u 23:17

DVA južnoafrička policajca uhapšena su zbog ubistva Natanijela Džulijusa (16). Ubistvo tinejdžera izazvalo je nasilne proteste u ovoj zemlji.

УПУЦАЛИ ДЕЧАКА СА ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ: Масовни протести у Јужној Африци, жестоки сукоби на улицама (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Ubijeni tinejdžer imao je Daunov sindrom. Njegova porodica kaže da je 16-godišnjak izašao da kupi keks kada je ubijen u parku Eldorado u Johanesburgu. Objasnili su kako je ubijen nakon što zbog poteškoća nije odgovorio na pitanja policajaca.

Iz policije su prvo saopštili kako se Džulijus našao u unakrsnoj vatri između policajaca i lokalnih kriminalaca, ali nezavisna policijska istraga pokazala je suprotno.

Ubistvo tinejdžera izazvalo je proteste, a policija je koristila gumene metke i granate za omamljivanje kako bi rasterala demonstrante koji su blokirali ulice i bacali kamenje. Predsednik Siril Ramafosa pozvao je građane da se smire.

Inače, Južnoafrička policija je često na meti kritika zbog prekomerne upotrebe sile.

Samo ove godine optuženi su da su ubili najmanje 10 ljudi dok su obezbeđivali sprovođenje mera zabrane kretanja tokom vanrednog stanja.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)