UPUCALI DEČAKA SA DAUNOVIM SINDROMOM: Masovni protesti u Južnoj Africi, žestoki sukobi na ulicama (FOTO/VIDEO)

Novosti online

29. 08. 2020. u 23:17

УПУЦАЛИ ДЕЧАКА СА ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ: Масовни протести у Јужној Африци, жестоки сукоби на улицама (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printscreen

DVA južnoafrička policajca uhapšena su zbog ubistva Natanijela Džulijusa (16). Ubistvo tinejdžera izazvalo je nasilne proteste u ovoj zemlji.

Ubijeni tinejdžer imao je Daunov sindrom. Njegova porodica kaže da je 16-godišnjak izašao da kupi keks kada je ubijen u parku Eldorado u Johanesburgu. Objasnili su kako je ubijen nakon što zbog poteškoća nije odgovorio na pitanja policajaca.

Iz policije su prvo saopštili kako se Džulijus našao u unakrsnoj vatri između policajaca i lokalnih kriminalaca, ali nezavisna policijska istraga pokazala je suprotno.

Ubistvo tinejdžera izazvalo je proteste, a policija je koristila gumene metke i granate za omamljivanje kako bi rasterala demonstrante koji su blokirali ulice i bacali kamenje. Predsednik Siril Ramafosa pozvao je građane da se smire.

Inače, Južnoafrička policija je često na meti kritika zbog prekomerne upotrebe sile.

Samo ove godine optuženi su da su ubili najmanje 10 ljudi dok su obezbeđivali sprovođenje mera zabrane kretanja tokom vanrednog stanja.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Amerikanac

30.08.2020. 00:34

Johanesburg se smatra gradom sa najvećom stopom kriminala i ubistava na planeti. Iznad Bogote i Meksiko sitija. Mozemo samo da pretpostavimo brojke.