AMERIČKI SATELITI SNIMILI KINESKOG AVAKSA: Moći će da sleće na nosače aviona, ovaj avion će biti izazov za Pentagon (FOTO)

Novosti online

29. 08. 2020. u 20:22

АМЕРИЧКИ САТЕЛИТИ СНИМИЛИ КИНЕСКОГ АВАКСА: Моћи ће да слеће на носаче авиона, овај авион ће бити изазов за Пентагон (ФОТО)

Foto: Printscreen

KINESKI vojni stručnjaci razvili su prototip letelice za radarsko izviđanje, nadzor i kontrolu velikog dometa (AVAKS), a američki sateliti su navodno uspeli da ga snime po prvi put, piše portal Argumenti.ru.

Na satelitskim fotografijama koje su objavljene vidi se avion Sian KJ-600, koji izgledom neodoljivo podseća na američki E-2C Hokaj.

Stručnjaci primećuju da su oba modela dvomotorni turboelisni avioni sa visokim, dugim, pravim krilima, koja se mogu sklopiti tako da avion može da se "spakuje" na nosač aviona.

Pored toga, avion je prepoznatljiv po radaru koji je smešten u veliku rotirajuću kupolu na vrhu letelice.

Ako Peking potvrdi da je Sian spreman za let, velike su šanse da će kineska armija u dogledno vreme predstavljati ozbiljan izazov za američke interese u Južnom kineskom moru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Sale

30.08.2020. 00:01

Pa jer pamtite da se pre nekoliko godina baš jedan ovakav E-2C ogrešio Bogu pa ušao u kineski vazdušni prostor misleći da mu to babina bašta? Kinezi ih prinudno spustili, izbacili i uhapsili posadu i za samo nekoliko sati izvideli i kopirali celi avion. Dok da ga vrate Amerima, taj avion više nije imao nikakvu tajnu za Kineze. Evo vam rezultat.