GRČKA ODLAŽE POČETAK ŠKOLSKE GODINE: Maske za đake obavezne, ali o trošku države

Tanjug

24. 08. 2020. u 19:14

GRČKE vlasti su danas nagovestile odlaganje početka školske godine koje je planirano za 7. septembar i objavile detalje sanitarnih mera u prosveti na svim nivoima obrazovanja.

ГРЧКА ОДЛАЖЕ ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ: Маске за ђаке обавезне, али о трошку државе

Foto: Depositphotosd

Ministarka prosvete Niki Kerameos predviđa odlaganje početka školske godine bar za jednu sedmicu, ali, kako je rekla, konačna odluka će biti doneta 1. septembra, za kada je nastavnike pozvala da dođu u škole, da bi se pripremili za nastavu.

Sanitarne mere planirane za škole, pripremila su ministarstva prosvete i zdravstva i nadležni odbori Skupštine Grčke.

Ministarka je pozvala sve roditelje se decom da se sa odmora vrate do 30. avgusta.

Cilj je da se i osoblje škola, i porodice sa školskom decom, vrate s putovanja bar nedelju dana pre početka nastave, da bi bilo vremena da se sagleda epidemiološko stanje i da bi se smanjila mogućnost donošenja infekcije u škole.

Ministarka je danas predstavila niz sanitarnih mera koje se razlikuju za osnovne, srednje i specijalne škole, kao i za visoko obrazovanje i javne biblioteke.

U slučaju pojave infekcije u nekom školskom odeljenju, ono se zatvara i traga se za kontaktima zaražene osobe, a u slučaju zaraze u nekoliko razreda, zatvara se škola i prelazi na onlajn nastavu.

Zahvaljujući donaciji američke kompanije CISCO za to su besplatno priremljene sve škole, kao i internet mreža, nabavljeno 70.000 kompjutera, pripremljene lekcije za emitovanje i preko TV i obavljene druge tehničke pripreme, a nastavno osoblje je letos pohađalo seminare za to.

Obavezeno je da svi koriste sanitarne maske u prosvetnim ustanovama:

"Ta obaveza se podrazumeva sama po sebi, kao što je i s korišćenjem sigurnosnog pojasa u automobilu", rekla je ministarka.

Danas je ministar javne uprave, Panajotis Teodorikakos, Centralnoj uniji grčkih opština (KEDE) poslao prvi deo vanredne pomoći od 6,2 miliona evra za kupovinu sanitarnih maski za osoblje i decu u svim državnim školama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

BLINKEN PERE RUKE POSLE NAPADA NA IRAN: Neću da govorim, naš fokus je na deeskalaciji