KLINIČKO testiranje vakcine "Sputnjik V" nije otkrilo ni jednu ozbiljnu nuspojavu, izjavio je zamenik direktora naučnog centra „Gamelej“ Denis Logunov na brifingu povodom registracije prve vakcine protiv virusa korona.

Milos

20.08.2020. 17:27

Nije otkrilo nuspojavu nakon par meseci od ubrizgavanja, ali to ne znaci da nakon god ili 2 nece doci do bolesti bubrega, jetre, pluca i sl kao kod bilo koje vakcine. Zato ovo nema nikakvo znacenje. Zato se vakcine testiraju po 10 god pre upotrebe, bez obzira ko ih pravi.

Aleksa

21.08.2020. 08:47

@ljubica - Али неке имају штетне последице за све. Зато човек и каже да се вакцине тестирају између 7 и 10 година. Смртност од короне је око 2%, шта ако је нуспојава вакцине појава која у наредних 5 година има смртност 10% или више? Вакцине су безбедне зато што су тестиране интензивно у дужем временском периоду и њихова корист је већа од штете (најглупљи антиваксерски аргумент је аутизам - све и да јесте узрок вакцина а није, проценат аутистичних је далеко мањи од смртности болести које зауставља). Код вакцине која је тестирана на 38 људи, у периоду од 6 месеци ми немамо појма које су последице на те људе. И да се њима догоди нешто, јако је тешко утврдити опасност на тако малом узорку.