VOJNI PUČ NA MALIJU: Vojska opkolila rezidenciju - predsednik podneo ostavku (VIDEO)

Tanjug

19. 08. 2020. u 07:59

PREDSEDNIK i premijer Malija Bubu Kise uhapšeni su sinoć u pokušaju vojnog puča koji je u toku, saopštio je jedan zvaničnik Malija koji ne želi da mu se objavi ime, prenela je agencija AP.

ВОЈНИ ПУЧ НА МАЛИЈУ: Војска опколила резиденцију - председник поднео оставку (ВИДЕО)

Foto: Printscreeen

Vojska je opkolila rezidenciju predsednika Ibrahima Bubakara Kejte i zapucala u vazduh.

Demonstranti na ulicama mesecima traže ostavku predsednika, a protesti su često bili nasilni. Nemiri su počeli juče u gradu Kati, odakle je krenuo i prethodni državni udar pre osam godina.

Vojnici su tamo danas uzeli oružje iz skladišta kasarne i pritvorili visoke vojne oficire. Pretpostavljalo se da se premijer Bubu Kise krije sa predsednikom, a pozvao je vojsku da spusti oružije.

- Ne postoji problem do čijeg se rešenja ne može doći dijalogom - rekao je premijer u jednom ranijem saopšenju.

Ibrahim Bubakar Kejta ima snažnu podršku Francuske, bivšeg kolonizatora.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je večeras pozvao na „hitno i bezuslovno oslobađanje“ predsednika Malija koga su zarobili njegovi vojnici.

- Generalni sekretar oštro osuđuje tu akciju i poziva na momentano vraćanje ustavnog poretka i vladavine zakona u Maliju - naveo je u saopštenju njegov portparol, prenela je agencija AFP.

U Briselu je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel sinoć „osudio pokušaj puča u Maliju“.

- Evropska unija osuđuje pokušaj državnog udara u Maliju i odbacuje bilo kakvu protivustavnu promenu. To nikako ne može biti odgovor na duboku društveno-političku krizu koja u Maliju traje već nekoliko meseci - rekao je Borel u izjavi koju su objavile njegove službe.

Agencija AFP javlja iz NJujorka da će sutra, u sredu, o Maliju hitno zasedati Savet bezbednosti UN.

Republika Mali je u unutrašnjosti zapadne Afrike, osma je po prostranstvu na tom kontinentu, a ima 19,1 milion stanovnika od kojih je skoro dve trećine mlađe od 25 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)