KRIZA NA MEDITERANU: Kipar spreman da razgovara sa susedima o granicama

Tanjug

18. 08. 2020. u 19:41

КРИЗА НА МЕДИТЕРАНУ: Кипар спреман да разговара са суседима о границама

Foto: EPA

KIPAR je danas saopštio da je spreman da se angažuje sa svim susedima na definisanju pomorskih granica u Sredozemnom moru, a usred tenzija sa Turskom zbog spora oko eksploatacije prirodnog gasa na dnu mora.

Iako nije direktno pomenuo Tursku, kiparski ministar spoljnih poslova Nikos Kristodulides rekao je posle razgovora sa grčkim kolegom, da Kipar ima pomorski sporazum sa Egiptom, Izraelom i Libanom i da je "spreman da razgovara sa drugim susednim državama o uspostavljanju pomorskih zona".

Turska je najbliži sused Kipra i jedina zemlja sa kojom ova ostrvska država nema takav sporazum, prenosi Rojters.

Šef grčke diplomatije Nikos Dendijas rekao je da očekuje da ministri spoljnih poslova EU razgovaraju o sankcijama Turskoj sledeće nedelje.

"Eskalacija turske agresije je direktno protiv Evropske unije i shodno tome trebalo bi da dođe do evropske reakcije", rekao je Dendijas.

Turska je već dobila upozorenje EU nakon što je najavila da će njen istraživački brod "Javuz" nastaviti sa operacijama u spornim vodama Mediterana nadomak Kipra do sredine septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

BOGDAN

18.08.2020. 21:25

MISLIM DA JE GRCKI PATRIJARH PROSLE GODINE OD RUSKE CRKVE STVORIJO TAKOZVANU UKRAINSKU CRKVU RUSKI KIJEV GDE SE RADA RUSKA DRZAVA I CRKVA GRK POKLANA NACISTIMA I VATIKANU .CUJEM GLAS DA ENGLESKI MASON TAKOZVANI PATRIJARH VARTOLOMEJ NAMERAVA DA OD SRPSKE CRKVE STVORI JOS DVE NOVE CRKVE TAKOZVANU SEVERNO makedonske I MILOVU DUKLJANSKU CRKVU ,PA SE JA SAM SEBE PITAM DALI GRCKA KRIZA SA TURSKOM TREBA DA ZANIMA NAS SRBA I RUSA ILI DA MI GLEDAMO SVOJ PUT A GRCKI TRGOVCI NEKA TRAZE POMOS ILI OD BOGA ULI OD ENGLEZA JER GRCKA JE ENGLESKA KOLONIJA I GRCI-TRGOVCI SU VISE LOJALNI ZAPADNIM ANGLOSAKSONIMA NEGO NJIHOVOJ PRAVOSLAVNOJ BRACA U BOGA.HVALA