U VAKCINI JE I NAUKA I ZARADA! Polovina ruskih lekara ne žuri sa primenom novog cepiva protiv kovida 19

B. VLAHOVIĆ - STALNI DOPISNIK IZ MOSKVE

15. 08. 2020. u 00:19

POSLE kraće medijske euforije, ruski mediji su u petak objavili rezultate najnovijeg sociološkog istraživanja koje pokazuje da ovdašnji lekari traže više informacija o vakcini protiv kovida 19 pre nego što počnu da je preporučuju građanima.

У ВАКЦИНИ ЈЕ И НАУКА И ЗАРАДА! Половина руских лекара не жури са применом новог цепива против ковида 19

Foto AP

U istraživanju je učestvovalo više od 3.000 lekara, od kojih je čak 52 odsto njih protiv žurbe i očekuje više podataka, dok 24 odsto smatra da je vakcinacija bezbedna.

Razlog opreza prema vakcini kod čak 66 odsto anketiranih lekara je nedostatak dovoljne količine informacija o efikasnosti cepiva koje je napravio Institut mikrobiologije Nikolaja Gamaleja, a 48 procenata je skeptično zbog žurbe kojom je vakcina napravljena. Petina ruskih lekara je za to da se ovom vakcinom kao bezbednom vakcinišu svi koji to žele.

Direktor Instituta Nikolaja Gamaleja, akademik dr Aleksandar Ginzburg, smatra da je istraživanje o odnosu lekara prema vakcini protiv kovida 19 vezano za borbu konkurenata za plasman vakcine na tržištu.

- Rezultati istraživanja su objavljeni u "Priručniku za lekara" i treba videti ko je naručio istraživanje, a to su kompanije koje se bore za tržište - poručio je Ginzburg.

VOJNICI

TO što je vakcina ispitana na vojnim dobrovoljcima nije kršenje zakona. Helsinška deklaracija kojom je precizirano kako se provodi testiranje kaže da se vakcina može davati vojnim licima ako nema dovoljno dobrovoljaca civila.

Naime, dan uoči registracije ruske vakcine Asocijacija organizacija za klinička ispitivanja, koja objedinjuje 25 stranih farmaceutskih kompanija, obratila se ruskom Ministarstvu zdravlja da se ne žuri sa njom, dok se ne prođu sve faze kliničkih ispitivanja. U toj asocijaciji su i kompanije "Fajzer" i "Astra-Zeneka" koje prave svoje vakcine. I njihova glavna zamerka je što je ruska vakcina registrovana posle kliničkih ispitivanja na samo 100 ljudi.

Kiril Dmitrijev, rukovodilac Ruskog fonda direktnih investicija koji je finansirao pravljenje vakcine, izjavio je da će treća faza kliničkih ispitivanja početi uskoro. On je rekao da se nada da će u toku jednog meseca biti vakcinisano oko 10.000 dobrovoljaca.

- Vakcina je nova i nije prošla treći stadijum ispitivanja - rekao je Alštejn. - Osim toga, postoji i psihološko pitanje jer veliki broj ljudi preboli koronu u lakšem obliku. Ona je smrtonosna za starije ljude. Sasvim bi bilo drugačije kad bi od korone umiralo mnogo dece a ne staraca. Zbog toga su mnogi uvereni da ne treba žuriti sa primanjem vakcine-rekao je poznati ruski virusolog Anatolij Altštejn. Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško smatra da je skepsa zapadnih kolega bez osnova. Platforma za tu vakcinu je dobro izučena odavno jer je pravljena protiv virusa SARS koji je najsličniji ovom virusu. Zato je Rusija i mogla brzo da napravi vakcinu protiv kovida 19.

Zapadne kompanije tvrde da je Rusima bio važniji prestiž od bezbednosti građana. Nijedna naučna analiza nije objavljena o prvoj i drugoj fazi istraživanja.

Kritičari brzog registrovanja vakcine kao primer ističu da od pet preparata koji su na nivou kliničkih ispitivanja, samo jedan bude registrovan. Iz toga se izvlači zaključak da se kod ruske vakcine nije čekao zaključak eksperata već je o njenoj registraciji odlučivano u "nekim kabinetima".

VIJETNAM STAO U RED

VIJETNAM se prijavio za kupovinu ruske vakcine protiv kovida 19, objavila je u petak državna televizija. Vijetnam se prijavio za 50 do 150 miliona doza vakcina. Nešto će biti donacija iz Rusije, a ostatak će Vijetnam platiti. Nije saopšteno kada se očekuje da će ova zemlja dobiti vakcine niti koliko će one koštati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SVETSKI DAN NAUKE ZA MIR I RAZVOJ: Prilika da se podigne svest o izazovima sa kojima se suočavamo u savremenom svetu