SINJORINA ROZINE LAŽNE VESTI: “Migranti joj ispekli i pojeli četiri psa” - događaj koji se nije desio

Tanjug

11. 08. 2020. u 15:35

POD naslovom "Migranti ubili, ispekli i pojeli četiri psa" dnevni je list “Libero” objavio vest i video zapis izvesne "gospođe Rozi" iz Lampeduze, koja tvrdi da su migranti muslimani "ukrali i ispekli na ražnju ne samo četiri njena psa već i koze, kokoške i druge domaće životinje a ostavili su samo svinje".

СИЊОРИНА РОЗИНЕ ЛАЖНЕ ВЕСТИ: “Мигранти јој испекли и појели четири пса” - догађај који се није десио

Ilustracija / Foto: EPA

Vest su preneli i drugi mediji, a videozapis je postao viralan na drustvenim mrežama.

Sve je, međutim, laž, utvrdili su stučnjaci onlajn novine "Open", koja se bavi upravo demontiranjem lažnih vesti. U ovom slučaju u ispitivanje i demontiranje lažne vesti bili su uključeni i antropolozi i forenzičari, a nakon otkrića da je čitava priča lažna biće posla i za karabinjere, veterinarsku inspekciju kao i za udruženje za zaštitu životinja.

Ispitivanjem je utvrđeno da je “gospođa Rozi” još 2018. godine objavila sličnu vest kada je takođe utvrđeno da je lažna, u međuvremenu je postala i blogerka, redovno objavljuje slične sadržaje na neofasističkim sajtovima, a njen Tviter nalog je više puta blokiran upravo zbog lažnih i neproverenih vesti.

“Ovo je opasno manipulisanje situacijom, baca ljagu na Lampeduzu i sve njene građane, a služi jedino da širi mržnju prema migranattima. Krajnje je vreme da država usvoji mere da se oni koji proizvode i šire lažne vesti primerno kazne”, izjavio je gradonačelnik Lampeduze Toto Martelo.

”Sinjora Rozi” u svom videu tvrdi da migranti nisu dirali svinje koje ona uzgaja, što je izazvalo pažnju lokalnih vlasti: policije jer nema prijavljeno da neko u regiji ima farmu svinja i veterinarske službe zbog pitanja gde završavaju svinje budući da u blizini nema niti jedne klanice.

Posla ima i za udruženje za zastitu životinja koje je odmah izdalo saopštenje da nemaju nijednu prijavu o nestalim psima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)