PUTIN OBJAVIO: Gotova prva ruska vakcina za koronu

Novosti online

utorak, 11. 08. 2020. u 10:37 >> 11:12

ПУТИН ОБЈАВИО: Готова прва руска вакцина за корону

Foto AP

PREDSEDNIK Ruske Federacije Vladimir Putin objavio je da je registrovana prva ruska vakcina za korona virus.

Prvu rusku vakcinu protiv virusa korona zajednički su razvili istraživački institut Gamaleja i rusko ministarstvo odbrane.

Klinička ispitivanja pokrenuta su 18. juna i svih 38 dobrovoljaca je razvilo imunitet.

Ovim je Rusija postala prva zemlja na svetu koja je registrovala vakcinu za korona virus, objavio je predsednik Putin.

Predsednik je zamolio ministra zdravlja Mihaila Muraška da ga obaveštava o vakcini. On je rekao, da koliko on zna vakcina je veoma efikasna i formira stabilan imunitet.

Putin se zahvalio svima koji su radili na prvoj ikada vakcini protiv virusa korona, opisujući to kao “veoma važan korak za svet”.

- Nadam se da će naše kolege u svetu brzo napredovati i da će biti puno vakcina i medikamenata na tržištu – rekao je Putin.

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško je rekao da će se prva ruska vakcina proizvoditi na dva mesta – u Gamaleja istraživačkom institutu i kompaniji Binofarm.

On je takođe objavio da već postoji zainteresovanost za rusku vakcinu i da će Ruski fond za direktne investicije (RDIF)  investirati u proizvodnju i promociju vakcine u inostranstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Miro Markovic

11.08.2020. 10:55

Скидам мој шешир и клањам се свим руским научницима, који су први у свету направили вакцину, која може да спасе све особе заражене "корона" вирусом. Бог на Небу, Русија на Замљи, говори наш народ а не сасвим случајно. Поносим се што сам Србин и сазнањем да су Руси деца старе мајке Србије. Живели на многаја љета!

Miro

11.08.2020. 17:13

@Riki - Рики, узми и прочитај најновије објављене научне књиге из праве историје словнских народа и ДНК научних истраживања. Тек тада ће Теби све бити јасније. Очигледо да Ти још увек верујеш нашим шарлатанским професорима лажне историје са Филозофског факултета Београдског универзитета.

Master

11.08.2020. 14:00

@Rigoleto - Pa to i radi. Putinova ćerka je ispitala na sebi. Vakcinisaće prvo lekare, vojsku i policiju, a posle Nove Godine moći će svako ko želi da se vakciniše.

Sale

11.08.2020. 12:23

Sad držte braćo gaće kad krene zapad da urla kao zapukan te da nije siguran, te da nije dobar, te da su oni to pre izumeli pa ga Rusi ukrali. Sad će biti smeha do krova!

Rade

11.08.2020. 12:58

Vakcina ispitana na 38 dobrovoljaca. Bravo Rusi! Baš onako kako se vakcine i ispituju. Oni sa Okforda ispituju treći krug na 30000 ljudi raznih doba par meseci. Koji luzeri. U našim apotekama nema Ruskih lekova? Zašto?

Zašto ne ćirilični nik

11.08.2020. 13:44

Вакцина испитана на 38 људи и пуштена у масовну производњу? Па у Петници неће да објављују ђачке радове са мање од хиљаду узорака, а ничији живот не зависи од ђачких радова. Да није опасно, било би смешно.

Miro

11.08.2020. 14:56

Браво за Русију и руског Цара Путина! Његова ћерка је учествовала у тестирању вакцине,заједно са припадницима руске армије,а не као што то чине Њемачка и САД који врше тестове у Бразилу!!!

Stefan M

11.08.2020. 18:33

@Miro - Екатерина Велика прва је увела праксу вакцинисања , Руси на челу са председником Путином прва је измислила вакцину против ковид 19 звана Спутник 5

Mića

12.08.2020. 11:45

Koliko je ovaj narod najivan i ne shvata da niko na ovom svetu ne radi za ideale nego za opšti finansiski interes. Kada mi budemo shvatili koji je naš Srpski interes, onda će biti bolje vreme u Srbiji, ali ovo radovanje kao da će sutra dobiti za džabe!