PARIŽANI POD MASKAMA I NA OTVORENOM: Zaštita obavezna na ulicama brojnih francuskih gradova - kazna do 138 evra

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

09. 08. 2020. u 23:08

NA pariskom umetničkom brdu Monmartru ili u Staroj luci u Marselju, više neće moći da se šeta ulicama bez maski.

ПАРИЖАНИ ПОД МАСКАМА И НА ОТВОРЕНОМ: Заштита обавезна на улицама бројних француских градова - казна до 138 евра

Foto Tanjug AP

Francuske vlasti sve više pribegavaju merama nošenja ove vrste zaštite i van zatvorenog prostora.

Od danas zaklanjanje lica na ovaj način obavezno je na svim onim otvorenim mestima gde je fluktuacija građana velika. To se odnosi na šetališta duž Sene, pariskih kanala i jezera, na parkove, ali i pešačke zone gde nije moguće održavati distancu.
Maske su od prvobitne procene s početka epidemije da nisu efikasne postale neizostavni rekvizit i na otvorenom. Sve je više onih koji se slažu da situacije s velikom gustinom prolaznika na otvorenom nisu različite od okupljanja u zatvorenom.
Maske na otvorenom su, pod pretnjom kazne od 138 evra, već uvedene u mnogim gradovima - Lilu, Turu i Tuluzu, ali i mnogobrojnim letovalištima na Atlantiku i Mediteranu, poput Sen Tropea ili Bonifača na Korzici.

ZAŠTITA POD CRVENIM FENjERIMA

U četvrti De Valen u Amsterdamu, prepoznatljivoj po crvenim fenjerima, maske su takođe obavezne na ulicama, kao i u trgovačkim ulicama u Roterdamu i Španiji, gde parametri epidemije ponovo skaču. S druge strane, Šveđani i Norvežani nemaju mnogo poverenja u maske. Slično su donedavno mislili i Danci, koji su se, krajem jula, ipak predomislili, pa propisali obavezno nošenje bar u gradskom saobraćaju.

Dodatni problem su ogromne vrućine u Francuskoj, pre svega u kontinentalnom delu zemlje, uključujući i Pariz, gde se temperature penju i iznad 40 stepeni, a živa na termometru ne spušta se ispod 30. Nošenje maski u takvim uslovima je pravi izazov, ali je sve više građana koji ipak shvataju da je to za njihovo i opšte dobro.

Francusku nije zahvatio drugi talas, ali se, zbog letnjih odmora, pojavljuju znaci zabrinutosti. Procenat zaraženih u odnosu na testirane, porastao je za poslednjih petnaestak dana sa 1,2 na 1,7 odsto, dok i dalje svakodnevno opada broj ljudi na bolničkom lečenju. Njih je sada nešto iznad 5.000 u zemlji od 67 miliona stanovnika.
Takođe, broj bolesnika na respiratorima stabilizovao se na oko 380, što je za 20 puta manje nego u jeku epidemije. Ipak, francuske vlasti novim merama, a poučene iskustvima iz susedstva, žele da spreče eventualni pritisak na bolnice u slučaju novog talasa na jesen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PODRŽAVAO REVOLUCIJU, SVETIO BRATA: Evo ko je muškarac koji je pretio eksplozijom u iranskom konzulatu u Parizu