ZAHAROVA O "SUKOBU" MINSKA I MOSKVE: Otkrila ko stoji iza sve jačih trzavica između Rusije i Belorusije

Novosti online

08. 08. 2020. u 15:00

PORTPAROLKA Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da su uhapšeni ruski državljani u Belorusiji zapravo provokacija jedne treće države.

ЗАХАРОВА О СУКОБУ МИНСКА И МОСКВЕ: Открила ко стоји иза све јачих трзавица између Русије и Белорусије

Foto: EPA

- U najmanju ruku nedelju dana mediji su brujali o tome da je Belorusija uhapsila 33 državljana Ruske Federacije i sve se to serviralo kao da je, maltene, u pitanju specijalna operacija ruske strane sa ciljem destabilizacije situacije u toj zemlji. I šta je ispalo na kraju? Ispalo je da je u pitanju provokacija treće države, kako se ispostavilo na osnovu činjenica - rekla je ona.

Prethodno su o hapšenju ruskih državljana razgovarali predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko koji su se saglasili da će taj problem rešiti "u duhu uzajamnog razumevanja".

Podsetimo, Belorusija je 29. jula uhapsila 33 ruska državljana pod optužbom da su pripremali teroristički akt, zbog čega im preti do 20 godina zatvora. Nešto kasnije je Istražni komitet Belorusije saopštio da su oni u zemlju ušli kako bi se bavili pripremama demonstracija.

Mediji su preneli da su bezbednosne službe prijavile da je u Belorusiju doputovalo oko 200 "boraca" koji bi trebalo da se bave destabilizacijom situacije tokom predizborne kampanje.

Moskva je odbacila sve navode da su ruski državljani umešani u unutarpolitičke procese u Belorusije, dok je Ministarstvo inostranih poslova Rusije navelo da su uhapšeni ruski državljani u Belorusiji bili samo u tranzitu i da je njihovo konačno odredište bilo Istanbul.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

KORONA U SEVERNOJ KOREJI: Još 167.650 slučajeva sa simptomima groznice