MILOV POLITIČKO- TURISTIČKI MANEVAR: Odluka Podgorice da otvori granice Rusima ima više propagandni karakter, jer letova i dalje nema

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

04. 08. 2020. u 17:03

ODLUKU crnogorskih vlasti da dozvole ruskim građanima slobodan dolazak, u Moskvi su doživeli više kao Đukanovićevu „političko- turističku poruku“ nego kao realni poziv turistima iz Ruske Federacije.

МИЛОВ ПОЛИТИЧКО- ТУРИСТИЧКИ МАНЕВАР: Одлука Подгорице да отвори границе Русима има више пропагандни карактер, јер летова и даље нема

Aerodrom Tivat / Foto I. Marinković

Glavni problem zbog čega čak i oni građani Rusije koji imaju nekretnine u Crnoj Gori ne mogu da dođu na more je što Rusija nije uspostavila redovne avionske linije ni sa jednom zemljom sa Balkana.

Većina turista u Crnu Goru iz Rusije je dolazila avionima u Tivat i Podgoricu a mnogi su stizali tranzitom preko Srbije.

Kada će se otvoriti ponovo avionski saobraćaj a Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom može samo da se nagađa.To što se povremeno u agencijama pojavi datum letova za neku od destinacija na Balkanu ništa ne znači, jer se kasnije povuče informacija a onima koji imaju avionsku kartu agencije saopšte da će moći sa njom da lete u neko drugo vreme kad se normalizuje saobraćaj.

U konzulatu Srbije u Moskvi kažu da zvaničnih informacija o normalizaciji avionskog saobraćaja nema. Isto tvrde i u konzulatu Hrvatske. Naravno, sve zavisi od toga kako će se kretati broj zaraženih od korone u pojedinim zemljama.

Moskovski sajt „Gazeta. Ru“ piše da Crna Gora nema više nikakvih ograničenja za ruske građane, ali nema avionskih letova. Pošto su ruske kompanije počele da lete za Tursku a uskoro će se obnoviti čarteri za tamošnja letovališta, moguće je, ako bude većeg interespvanja, krenu čarteri i ka jadranskoj obali.

- Prema sadašnjim informacijama, avionski saobraćaj bi se mogao normalizovati tek posle 15 avgusta. Pitanje je koliko tih dvadesetak dana ovogodišnje letnje sezone može da poboljša situaciju u Crnoj Gori.Teško da će sada zbog sve te neizvesnosti neko početi da prodaje aranžmane za Crnu Goru. U Hrvatskoj su se pomirili da ove godine neće biti turista iz Rusije. Možda krenu neki čarteri ali jedno je sigurno - ovo leto je turističkim radnicima na Jadranu donelo samo puno finansijskih briga - kaže Vladimir Bambulja, vlasnik moskovske kompanije „Putinik“.

Ruski diplomati kažu da će se pažljivo otvarati granice Rusije jer niko ne želi da se ponovi situacija i da se turisti sa putovanja vraćaju zaraženi koronom. Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio je ovih dana da će se sve odluke od otvaranju granica i saobraćaja sa pojedinim zemljama donositi vrlo oprezno kako se ne bi sudarili sa drugim talasom korone.

Da podsetimo, glavni talas zaraza bio je preko turista i onih drugih koji su bili u zemljama zapadne Evrope, gde je epidemija bila u jeku.

Doduše, ima i onih koji kažu da se Milo Đukanović sada setio Rusije kad mu je turistička sezona propala pa pokušava da spasava što se može pozivajući građane Rusije.

To što je Podgorica dala zeleno svetlo Azerbejdžanu da njegovi građani mogu u Crnu Goru bez ograničenja , dakle bez karantina i dopunskih testiranja, takođe je dokaz političkog marketinga u cilju dolaska biznismena i bogatijih ljudi iz te zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

IZRAEL SE OGLASIO NAKON NAPADA NA IRAN: Poslali jasnu poruku Teheranu - pojavio se novi snimak (FOTO/VIDEO)