POSLE AJA SOFIJE HOĆE DA PRAVE KALIFAT: Popularni magazin udario na temelje Turske i izazvao buru

Novosti online

02. 08. 2020. u 13:41

TURSKI proislamski list "Gerček Hajat" smatra da nakon vraćanja Aja Sofiji statusa džamije, vreme je i za preporod kalifata.

ПОСЛЕ АЈА СОФИЈЕ ХОЋЕ ДА ПРАВЕ КАЛИФАТ: Популарни магазин ударио на темеље Турске и изазвао буру

Foto: EPA

Asocijacija advokata Ankare optužila je "Gerček Hajat" da poziva na ustanak i podnela krivičnu tužbu protiv magazina, zatraživši od Tužilaštva da pokrene istragu.

Po njihovom mišljenju, glavni urednik lista Kemal Ozer i komentator Abdurahman Dilipak su "izazvali mržnju i pozvali na oružani ustanak protiv turske države".

Skandal je izazvao poslednji broj magazina koji je objavljen 27. jula, na čijoj naslovnici je bilo napisano: "Spremite se za kalifat. Ako ne sad, kada ćete? Ako ne ti, ko će?".

Intervju samog Dilipaka koji se smatra konzervativnim novinarom, takođe je izazvao veliku buru u javnosti. On je ranije pozvao da se turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu dodeli titula kalife, koju je on, kako smatra novinar, zaslužio.

Portparol turske vladajuće partije AK Omer Čelik izjavio je da magazin "u trganju za nezdravom polarizacijom, dovodi u sumnju temeljna načela Turske".

Međutim, Kemal Ozer, glavni urednik magazina je izjavio da su kritičari pogrešno shvatili poruku lista.

- Naš magazin traži da se islamske zemlje ujedine, kao što se i Evropa ujedinila i formirala savez, kao što su to uradili i drugi. Naš poziv nije uperen ni protiv koje države - rekao je on.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja