POSLE AJA SOFIJE HOĆE DA PRAVE KALIFAT: Popularni magazin udario na temelje Turske i izazvao buru

Novosti online

02. 08. 2020. u 13:41

ПОСЛЕ АЈА СОФИЈЕ ХОЋЕ ДА ПРАВЕ КАЛИФАТ: Популарни магазин ударио на темеље Турске и изазвао буру

Foto: EPA

TURSKI proislamski list "Gerček Hajat" smatra da nakon vraćanja Aja Sofiji statusa džamije, vreme je i za preporod kalifata.

Asocijacija advokata Ankare optužila je "Gerček Hajat" da poziva na ustanak i podnela krivičnu tužbu protiv magazina, zatraživši od Tužilaštva da pokrene istragu.

Po njihovom mišljenju, glavni urednik lista Kemal Ozer i komentator Abdurahman Dilipak su "izazvali mržnju i pozvali na oružani ustanak protiv turske države".

Skandal je izazvao poslednji broj magazina koji je objavljen 27. jula, na čijoj naslovnici je bilo napisano: "Spremite se za kalifat. Ako ne sad, kada ćete? Ako ne ti, ko će?".

Intervju samog Dilipaka koji se smatra konzervativnim novinarom, takođe je izazvao veliku buru u javnosti. On je ranije pozvao da se turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu dodeli titula kalife, koju je on, kako smatra novinar, zaslužio.

Portparol turske vladajuće partije AK Omer Čelik izjavio je da magazin "u trganju za nezdravom polarizacijom, dovodi u sumnju temeljna načela Turske".

Međutim, Kemal Ozer, glavni urednik magazina je izjavio da su kritičari pogrešno shvatili poruku lista.

- Naš magazin traži da se islamske zemlje ujedine, kao što se i Evropa ujedinila i formirala savez, kao što su to uradili i drugi. Naš poziv nije uperen ni protiv koje države - rekao je on.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Dejan Filipovski

02.08.2020. 17:38

Бојкотујмо Турску! Не путујете у Турску и не купујте Турске производе!!! Спасимо Свету Софију!!!!

Jagoda

02.08.2020. 18:40

Sta god da su mislili, pogresno su mislili. Evropa nije ujedinjena ni po rasnoj ni po verskoj osnovi, ali dobar izgovor uvek para vredi. Elem, koliko god da sam tolerantna, kad procitam ovako nesto, prodju me zmarci. Bojim se da je steta vec ucinjena i da ce vremenom bivati sve veca. Na zalost celog sveta.