AMERIČKI PUT NA ARKTIK: Još jedan pokušaj obuzdavanja Rusije, ali i Kanade

Novosti online

01. 08. 2020. u 09:19

АМЕРИЧКИ ПУТ НА АРКТИК: Још један покушај обуздавања Русије, али и Канаде

Foto: Tanjug/AP

PONOVNO uspostavljanje dužnosti koordinatora za region Arktika, i imenovanje Džima Deharta, višeg savetnika američkog državnog sekretara na to mesto, zajedno s nedavnim naređenjem Trampa o stvaranju američke flote ledolomaca, govori o američkoj strategiji obuzdavanja Rusije u regionu i prenošenju geopolitičke borbe na Arktik, smatraju ruski analitičari.

Dehartova glavna dužnost biće promovisanje američkih interesa u tom regionu u pogledu bezbednosti, održivog ekonomskog razvoja i saradnje među arktičkim državama.

OBUZDAVANjE RUSIJE, ALI I KANADE

„Rekao bih da govorimo o geopolitičkoj borbi u arktičkom regionu tj. SAD zanima geopolitička dominacija i polazeći od toga počeli su da se bave razvojem ledolomačke flote, koju i dalje nemaju. Pored toga, američka politika na Arktiku predstavlja pokušaj osporavanja ruskih prava na Severni morski put i prava Kanade na severozapadni prolaz. To je pokušaj uspostavljanja određenog američkog diktata u regionu i otvaranje mogućnosti za formiranje nekog drugog centra moći, pokušaj suprotstavljanja ruskim i kineskim interesima na Arktiku iz straha da će razvoj nekih severnih projekata postati predmet zajedničke politike Moskve i Pekinga. Stoga se, sve što Pompeo čini, uklapa u glavni tok američke politike kako bi se sprečili ostali uticajni centri na Arktiku“, objašnjava za Sputnjik ruski ekspert Oleg Aleksandrov.

Strategija uspostavljanja američke dominacije na Arktiku je, pre svega, usmerena na kontrolu međunarodnih transportnih pravaca – Severnog morskog puta i drugih ruta, ističe Aleksandrov.

Foto Tanjug AP

„Pored toga, ovo je pokušaj kontrole ko će i na koji način eksploatisati energetske resurse na Arktiku. Sa stanovišta SAD to treba da rade njihove kompanije, a ne neke neprijateljske. Naravno, SAD imaju razne interese, ne bih sveo samo na geopolitičke, ali ovde dominiraju geopolitički. Postoje ekološki i ekonomski interesi, a postoji i takav faktor kao što je jednostavno prebacivanje glavnog fronta konfrotacije između SAD i Rusije u ovaj region“, kaže Aleksandrov.

ARKTIK – ARENA KONFRONTACIJA

Aleksandrov kaže da se Amerika vodi hladnoratovskom logikom posmatrajući Rusiju kao potencijalnog protivnika, a ne kao potencijalnog partnera. Vašingtonu je potrebno da stvori sliku neprijatelja, a Rusija je za to pogodna.

„Sva Trampova retorika i retorika američkog državnog sekretara svode se na to da je potrebno suprotstaviti se naporima Rusije i Kine na Arktiku. Na to cilja i američka arktička doktrina iz 2019. godine. U stvari, sva ova dešavanja ukazuju na to da govorimo o pokušaju suprotstavljanja Rusiji sa stanovišta vojnih, ekonomskih, političkih i drugih interesa“, konstatuje Aleksandrov.

Na pitanje kako Moskva može da zaštiti svoje interese na Arktiku, ekspert kaže da se to može postići realizovanjem potencijala koje Rusija ima.

Foto: printskrin Jutjub

„Implementacija nekih vojnih projekata kreće se bržim tempom nego realizacija ekonomskih projekata. Samim tim, težak je zadatak kombinovati različite pravce, i vojno-strateški i ekonomske. Sve se svodi na to da projekte koje Rusija sprovodi na Arktiku realizuju strane kompanije. To je svojevrsni začarani krug, nastao kada je Rusija u ranoj fazi privukla ogroman broj stranih kompanija i investicija... Sada je Rusiji potrebna nezavisna politika u regionu, ne uzimajući u obzir položaj potencijalnih investitora. Kada je reč o bezbednosnim pitanjima, tada bi sva druga pitanja trebalo da budu u drugom planu“, kaže Aleksandrov.

Ekspert smatra da bi Rusija na Arktiku trebalo da realizuje velike državne infrastrukturne projekte, da ulaže u civilne projekte, obezbedi civilni transport i uslove za život i rad ljudi u tom regionu.

RUSIJA NAJVEĆA LEDOLOMAČKA SILA NA SVETU

Ruski ekspert Valerij Žuravelj podseća da je Tramp u junu ove godine potpisao memorandum o zaštiti američkih nacionalnih interesa u arktičkoj i antarktičkoj regiji i da je naložio da se stvori američka ledolomačka flota, s obzirom da je nedostatak flote ozbiljno kočio Vašington u arktičkim planovima.

„Istovremeno, Amerikanci naglašavaju da je to pretnja bezbednosti SAD, pošto po tom pitanju daleko zaostaju za Rusijom. Oni su postavili zadatak da do 2029. formiraju flotu polarnih ledolomaca. Planiraju da naprave tri teška ledolomca i nekoliko srednjih“, kaže Žuravelj.

Ekspert napominje da trenutno SAD imaju samo jedan teški ledolomac - „Polarnu zvezdu”, kojem ističe rok upotrebe i još jedan ledolomac srednje klase „Hili“, napravljen prvenstvo za naučna istraživanja, a takođe i pet lakih ledolomaca koji ne mogu tokom cele godine da plove.

„Postoje još dva privatna ledolomca koja se koriste za biznis projekte i istraživanje na Arktiku. Dakle, ukupno devet ledolomaca, od kojih su neki zastareli“, dodaje Žuraljev.

Pored toga, američka strategija predviđa i opremanje baza za ledolomce, kako u SAD, tako i u inostranstvu. Prema mišljenju Žuraljeva, jedna od baza će biti na jugu Aljaske, gde postoje velike rezerve nafte, dok bi u inostranstvu Amerikanci mogli da koriste vojno-vazduhoplovnu bazu na Islandu, u Keblaviku.

Rusija, da bi zadržala liderstvo na Arktiku, smatra Žuraljev, treba da se bavi svojom ledolomačkom flotom. Rusija ima 43 ledolomca, među kojima su i četiri nuklearna i samim tim je najveća ledolomačka sila na svetu.

„Ti ledolomci su razlitičiti, namenjeni su za različite zadatke. Osnovu čine četiri nuklearna ledolomca i dizel-električna. Oni prate cele karavane od 10-12 brodova, a 2019. pratili su 510 brodova. Obim prevoza roba prošle godine je premašio 30 miliona tona. Trenutno pravimo i nove ledolomce: "Arktik", "Sibir", "Ural" i "Jakutiju", a eksperti navode da ćemo do 2025. godine moći da obezbedimo navigaciju tokom cele godine“, kaže sagovornik Sputnjika.

On dodaje da Rusija gradi i ledolomac „Lider“, koji će moći da razbija led debljine do četiri metra i plovi u bilo kojem području Severnog ledenog okeana.

„To će biti moćan brod, koji će ojačati naše pozicije na Arktiku“, istakao je Žuraljev.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

maniks

01.08.2020. 10:26

Ameri zakasnili ste , jos uvek mislite da u Rusiji Jeljcin na vlast. Ne brinite mozda vam brat Putin i ostavi neki deo Arktika da ne cmizdrite. A to sto mastate o obuzdavanju Rusije vise ste nego smesni.

Nikola Uzelac

01.08.2020. 10:41

Nesretno odabran termin „obuzdavanje“ se suviše često koristi. Ta reč u našem jeziku doslovno znači „staviti uzde“. A uzde su deo opreme za zaprežnog ili jahaćeg konja kojim se upravlja kretanjem tog konja. Mislim da je to potpuno neadekvatan termin za ono što se dešava u politici, između SAD i njenih rivala. Staviti uzde Rusiji i upravljati njenim postupcima? Smešno.

Komentator

01.08.2020. 11:51

@Nikola Uzelac - Sasvim ispravna rec koja se nalazi i u ostalim slovenskim jezicima. Obuzdati= ograniciti, zaustaviti, drzati pod kontrolom...

ZALIV tacka NET

02.08.2020. 12:30

@Nikola Uzelac - @Nikola, tako je ali je adekvatna rec....rec je o obuzdavanju tj pokusaju da se nekome stave "uzde" to bi bilo poput nekog deteta koje trci sumom sa uzdama i pokusava nesto :). Zapravo ne postoji bolja rec za ovo sta rade SAD i njihovi satrapi...

prellee

01.08.2020. 12:24

NATO ne odustaje od svog cilja, pokoravanja Rusije. Manijake ne možeš naučiti pameti, dokazima, naoružanjem, istorijom, oni žele samo jedno, RAT SA RUSIJOM. Takvi moraju dobiti po glavi, sa takvim se mora obračunati, znači bez rata ne može da prođe, ne što to Rusija hoće, nego što bez toga NATO nema perspektivu. Pa onda neka bude što mora da bude! Rusiji želim uspjeh a NATO mora da se sahrani kao MNOGE imperije prije. Zlo se ne može zaustaviti, zlo mora biti pobjeđeno. Crazy generali NATO-a i greedy man koje to sve inspiriše, polomiće žvalje svoje ali Rusiju neće obuzdati u želji da im se stane na kraj, tj. da se promjene. Ništa bez patnje, stradanja, ubijanja i jednih i drugi se ne može promjeniti. NATO stvara neprijtelje i MIR im nije cilj, kao što mediji kakoću cijelo vrijeme. Njima je cilj pokoravanje Rusije, a to neće ići lako.

dragan

01.08.2020. 15:34

Canadu nije briga,ona naplati 20% rente dobije besplatnu vojnu zastitu severne granice koja ionako postoji i onda eto rusima jos jedan trosak.Nema od toga nista ,nek Putin odustane od sirenja granica jer samo on to radi u svetu i niko vise i nek pusti ostatak evrope da zivi kao i nas Srbe,proslo je njegovo

Miki

01.08.2020. 18:15

@dragan - @Dragan Putin ne otima niciju zemlju. Dok su drugi nezainteresovani bili misleci da je to tamo samo led i nista vise on je bio pametniji shvatajuci da su tamo nafta, dijamanti i ostali minerali. Da ne govorimo o velikim promenama klime i otvaranja kraceg puta plovidbe preko severnih okeana do Azije. Naravno , tako ce kontrolisati i naplacivati ko prolazi tim putem. Covek ide ispred vremena.