NASA LANSIRA ROVER NA MARS: Traga za znacima života

Tanjug

četvrtak, 30. 07. 2020. u 08:38 >> 09:00

НАСА ЛАНСИРА РОВЕР НА МАРС: Трага за знацима живота

Foto: Tanjug/AP

NASA će danas lansirati rover nove generacije "Perseverance" na Mars, koji će na toj planeti istražiti tragove potencijalnog nekadašnjeg života.

Lansiranje je predviđeno za 7.50 časova ujutru po lokalnom vremenu iz Kejp Kanaverla, na Floridi, a očekuje se da će rover stići na Mars u februaru naredne godine.

Misija je koštala 2,4 milijarde dolara, prenosi Rojters.

Rover bi trebalo da sleti u bazu 250 metara dubokog kratera "Jezero", nazvanog po opštini u Republici Srpskoj, koji je pre 3,5 milijardi godina bio jezero i za koji naučnici veruju da bi mogao da sadrži dokaze o potencijalnom nekadašnjem životu mikroba na Marsu.

Rover veličine automobila, sa šest točkova, biće lansiran sa rakete Atlas 5 kompanije "United Launch Allliance", a trebalo bi da isporuči mini helikopter na Mars i testira opremu za buduće ljudske misije na ovoj planeti.

"Ovo je deveti put da slećemo na Mars, tako da imamo iskustva", rekao je zvaničnik NASA-e Džim Bridenstajn za Rojters.

Jedan od najkompleksnijih manevara na putu rovera biće ono što inženjeri misije zovu "sedam minuta terora", kada se robot bude suočio sa ekstremnom toplotom i brzinom tokom spuštanja kroz atmosferu Marsa, postavljajući set supersoničnih padobrana, a potom paleći male raketne motore kako bi se nežno spustio na površinu planete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ludi milojko

09.08.2020. 03:14

@Niko - a zemlja je inace ravna ploca, prskaju te avioni, ugradice ti cip kroz vakcinu, 5g ce ubiti 6 i po milijardi ali ce zato jednu da sacuva (zna vec on kako), verovatno pises srBski umesto srpski....album: buvlja pijaca, strana B, pesma treća....