DRAMATIČAN TELEFONSKI POZIV ŠIRAKA BILU KLINTONU: Rekao je Vojskom ćemo izbaciti Srbe iz Srebrenice, a onda je dobio ovaj odgovr

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

sreda, 29. 07. 2020. u 11:30

ДРАМАТИЧАН ТЕЛЕФОНСКИ ПОЗИВ ШИРАКА БИЛУ КЛИНТОНУ: Рекао је Војском ћемо избацити Србе из Сребренице, а онда је добио овај одговр

Foto AP

EKSKLUZIVNI reporter "Figaroa" Reno Žirar, koji je izbliza pratio ratove u bivšoj Jugoslaviji i, istovremeno, bio veoma blizu dešavanjima u Jelisejskoj palati, seća se sadržaja telefonskog poziva navedenog u dokumentima iz vremena vlasti Bila Klintona, s kojih je davno skinuta oznaka tajnosti.

O ovim dokumentima pisao je i "Gardijan", posle događaja u Srebrenici, kada je tadašnji francuski predsednik Žak Širak tražio napad na Srbe, dok je Bil Klinton bio rezervisan, i u kojem postoje cenzurisani delovi.

Inicijator tog razgovora s predlogom da međunarodne snage povrate Srebrenicu, kaže Žirar, bio je francuski predsednik, a o njegovom sadržaju saznao je od svog izvora u predsedničkoj palati.

- Pozvao je Klintona i rekao mu: "Intervenisaćemo vojno da izbacimo Srbe iz Srebrenice." Klinton mu je odgovorio: "Nećemo ovog puta, Žak. Ali sledeći put ćemo žestoko da odgovorimo" - prenosi Žirar svoja sećanja za naš list.

Sledeći put je, kaže, bila pijaca na Markalama, 28. avgusta.

- NATO, sa generalom Žan-Filipom Duenom, kao francuskim članom generalštaba, postavio je ultimatum, koji Mladić nije ispoštovao, i 30. avgusta izjutra započelo je bombardovanje. NATO je zaista udario jako. Srbi čak nisu imali više ni komunikaciju voki-tokijem. Istoga dana popodne su shvatili da ne mogu da se suprotstave NATO i zatražili su primirje. Milošević je u ime Srba iz Bosne razgovarao s Ričardom Holbrukom kasno uveče u Beogradu i predložio da se formira delegacija od troje Srbina iz Bosne i troje Srba iz Srbije, koju će on predvoditi, dakle sa odlučujućim glasom više za Srbiju, što znači da se od tada Srbi iz Bosne, Mladić i Karadžić, nisu pitali, što je, uostalom, bio slučaj i u Dejtonu - naglašava Žirar.

Reporter "Figaroa" ističe da je Širak bio šokiran kada je Mladić ušao u Srebrenicu, nereagovanjem Holanđana i svime što se dešavalo, čim su se pojavili prvi dokazi.

Foto AP

- Već je pre toga morao da odgovori kada su Srbi zauzeli most Vrbanja. Francuska je jedina zapadna zemlja koju su optuživali za prosrpski stav u Bosni, a koja se jedina vojno borila protiv Srba, sa žrtvama na obe strane. Između ostalog, tadašnji kapetan koji je preuzeo most Vrbanja danas je šef francuskog generalštaba, general Fransoa Lekoantr.

Taj događaj je bio povod i za to da Širak bude više raspoložen za napad od Klintona.

- Francuzi su bili tamo odavno, pretrpeli su poniženja koja nisu doživeli Amerikanci, kao kada je poručnik Legije stranaca bio primoran da izađe s belom zastavom na dršci od metle, što u Francuskoj nije moglo tek tako da prođe.

Naš sagovornik, međutim, ističe da Širak nije imao ništa protiv Srba i Srbije.

- Širak je to dokazao kada je stavio veto na bombardovanje mostova u Beogradu, o čemu sam ranije svedočio, ili, na primer, pozivom Koštunice na samit u Bijaricu. Ali bio je protiv onoga što su radili Srbi u Bosni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Dijana

29.07.2020. 11:40

Ne znam zašto se uopšte piše sada o Klintonovoj ulozi, kao da se pokušava opravdati. Mi smo sve osetili na svojoj koži i nema nikakvih tajni ni novosti koje nam nisu poznate. Ko zna kakve su falsifikate tu pripremili Klinton, Olbrajt i ostali.

Stef

29.07.2020. 12:23

Koliko učesnika u događajima toliko verzija , da bi se naposletku napravila takva papazjanija kako se ne bi nikad raspetljalo šta je ko rekao a šta je ko radio , ko je u čemu učestvovao, ko je bio protiv koga ili čega i tako dalje ... prava rašomonijada.

Mirotvorci

29.07.2020. 15:50

Mnogima u nasem narodu je poznato da Nato i zapad hteo rasturenu Jugoslaviju ... Koja je svima u svemu smetala... Sto u sportu , sto u ekonomiji, ma svemu. Plus Pravoslavci ... Najlakse je bilo razbiti Jugoslaviju. Jer u staroj Jugoslaviji bilo i mnogo Katolika... Kako bi inace ceo region opljackali i jos pljackaju i to posle 20 + godina... Shatro Mirotvorci... Ma vazi.... Od koga kog branis ,kad ih zavadis sve??? I ta mrznja sto su posejali , i dan danas traje. Glavni cilj optuziti Pravoslavce svud u svetu pa i Srbiju.... Kakav Crni zaborav... Nema tu nama prema svima njima zaborava narednih 50 godina... A Bog ce siguran sam kad tad doci do njih... Pravda je spora al dostizna...