"PROMETEJ" TRN U OKU AMERIKANCIMA: Ima li istine u hvalisanju Pentagona da su superiorni u atomskom naoružanju?

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

25. 07. 2020. u 23:20

Odakle Donaldu Trampu toliki optimizam kad priča o razoružanju sa Putinom, a pre toga se hvali kako će Amerika uskoro dobiti "super-puper", najbržu raketu na svetu? Šta on iskreno misli, a šta je igra za pridobijanje glasača u predsedničkoj izbornoj kampanji?

ПРОМЕТЕЈ ТРН У ОКУ АМЕРИКАНЦИМА: Има ли истине у хвалисању Пентагона да су  супериорни у атомском наоружању?

PVO sistem "Prometej" / Foto Ministarstvo odbrane RF

Ta pitanja su se nametnula mnogima koji su čitali saopštenje posle telefonskog razgovora ruskog i američkog predsednika o kontroli naoružanja obavljenog u četvrtak uveče. Tramp je Putinu kazao da se nada da će se izbeći skupa trka u naoružavavanju između Rusije, SAD i Kine.

Trampove reči bi bile zaista ohrabrujuće da njegov ministar odbrane Mark Esper nije rekao pre nekoliko dana da će Amerika nastaviti da modernizuje svoje atomske potencijale i da pravi nove rakete. Zašto SAD stalno povećavaju svoj vojni budžet ako Tramp misli da bi trebalo zaustaviti trku u naoružavanju? Na drugoj strani, u Rusiji najavljuju da će vojni troškovi biti smanjeni u tri naredne godine za pet odsto.

Da bi se opravdao stalni rast vojnog budžeta, šef Pentagona Esper izjavio je da je Amerika nadmoćna nad potencijalnim protivnicima u sferi atomskog naoružanja. Esper tvrdi da tu superiornost vlasti SAD žele da zadrže tako što će modernizovati svoje oružje i sistem komandovanja.

"Kindžal" torpedo jači od najvećih brodova / Foto Ministarstvo odbrane RF

Na drugoj strani, predsednik Putin je više puta javno izjavio da, što se tiče najnovijeg oružja, hipersoničnih raketa, Rusija "beži" svojim protivnicima najmanje deset godina.

Odavno je poznato da su Amerikanci do sada udarnu atomsku moć bazirali na avijaciji i podmornicama, dok su Rusi prioritet davali raketam u "bunarima" i mobilnim, na tegljačima. Ruska raketa RS-28 "sarmat" može da pogodi cilj na rastojanju od 16.000 do 18.000 kilometara. Kad se nalazi nad teritorijom protivnika, može da baci desetak atomskih bojevih glava koje odvojeno gađaju ciljeve.

Kosmičko oružje

Američka kosmička komanda optužila je Rusiju da sprovodi ispitivanja protivsatelitskog oružja. Amerikanci tvrde da imaju dokaze da se 15. jula od satelita "Kosmos-2543" odvojio objekt koji je u američkom katalogu označen brojem 45915. Osim Amerikanaca, i Britanci su izjavili da su Rusi sredinom jula lansirali satelit s karakteristikama oružja.

Amerikancima je sada glavobolja nastala ne samo zbog novog ruskog hipersoničnog oružja, nego i PVO sistema S-500 "Prometej", koji bi ruske jedinice trebalo da počnu da dobijaju 2021. godine. Konstruktori S-500 kažu da će sa njim moći da se obaraju protivničke interkontinentalne balističke rakete, ali i da će u budućnosti moći da se presreću i hipersonične rakete.

Ruski eksperti tvrde da takvo oružje kao što je S-500 niko na svetu ne može da proizvede za najmanje deset narednih godina. Sada je u toku ispitivanje S-500 na vojnim poligonima. U Ministarstvu odbrane ističu da su sve probe na poligonu "Kapustin Jar" bile dobre i da uskoro može početi serijska proizvodnja.

Čija je raketa brža

Predstavnici Pentagona su se pohvalili da njihova hipersonična nova raketa, koju je Tramp nazvao "super-puper", leti brzinom 17 puta većom od zvuka. Ruske novinare je zanimalo šta o tome misle moskovski vojni eksperti.

Viktor Murahovski, glavni urednik časopisa "Arsenal otadžbine", kaže da Amerikanci zaista rade ispitivanja hipersonične avionske rakete AGM-183. To je jedan od četiri projekta američkog hipersoničnog oružja. Murahovski prognozira da će najverovatnije ta raketa stići u američku armiju 2021. Po tipu je slična ruskom "kinžalu", koji je avijacija dobila 2017. godine.

Rusi su do sada govorili o brzini raketa od osam do 10 maha, a Amerikanci o 17. Murahovski, međutim, tvrdi da ako se ruski "kinžal" ispali sa visine od 12 do 15 kilometara, i on može da poleti znatno većom brzinom. Murahovski ističe i da ruski "avangard" leti brzinom od 20 maha.

S-500 je peto pokolenje moćnih PVO raketnih sistema. Sa novom raketom, koju su ruski stručnjaci napravili "od nule", S-500 će moći da obara objekte u kosmosu udaljene stotine kilometara. Sistemi S-500 bi trebalo efikasno da obaraju protivničke rakete srednjeg dometa, ali će moći da ruše i interkontinentalne rakete u završnoj etapi njihovog leta.

Domet S-500 je veći za 200 kilometara od mnogo hvaljenih S-400, koji može da gađa ciljeve udaljene do 250 kilometara. Prednost S-500 je u tome što može da otkrije i gađa deset balističkih ciljeva koji lete brzinom od sedam kilometara u sekundi. Nijedan američki špijunski avion neće biti nedostižan.

U Moskvi znaju da na Zapadu prave svoje nove sisteme, ali tvrde da nijedan konkurent nije ni blizu potencijala koji ima S-500.

Zahvaljujući S-500 i "ubicama satelita", novom sistemu "Nudolj", koji se vodi kao A-235, Rusija će još više pojačati odbranu svog neba.

Raketa se može ispaliti iz svakog kraja Rusije / Foto Ministarstvo odbrane RF

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri