AMERIČKI PREDSEDNIK: Smanjio cene lekova koji se izdaju na recept

Tanjug

25. 07. 2020. u 00:59

АМЕРИЧКИ ПРЕДСЕДНИК: Смањио цене лекова који се издају на рецепт

Foto: Tanjug/AP

PREDSEDNIK SAD Donald Tramp potpisao je danas četiri izvršne uredbe kojima je cilj smanjivanje cena koje Amerikanci plaćaju za lekove na recept, dok se suočava s napornom bitkom za ponovni izbor i kritikom zbog rukovanja pandemijom korona virusa, javlja Rojters.

Jedna uredba omogućila bi legalni uvoz jeftinijih lekova na recept iz zemalja poput Kanade, dok bi se drugom popust farmaceutskih kompanija prebacivao sa posrednika na pacijente, rekao je Tramp.

Sledećom merom se nastoji da se smanje cene insulina, dok bi četvrta, koja možda neće biti potrebna ako razgovori s kompanijama za proizvodnju lekova budu uspešni, od programa zdravstvenog osiguranja zahtevala kupovinu lekova po istoj ceni koju plaćaju i druge zemlje, rekao je Tramp.

"Stavimo pacijente ispred lobista, starije građane ispred posebnih interesa. Ameriku stavljamo na prvo mesto", rekao je Tramp pre potpisivanja dokumenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Kalesu

25.07.2020. 14:07

A kod nas bi se, u ovakvim situacijama, sve svelo na poražavajući zaključak: to je privatna firma, ne možemo se mešati u njihovu "poslovnu politiku" (čak i kada se, više nego očigledno, bezobzirno krše i zakoni i ljudska prava zaposlenih, prava potrošača, a sve zbog profita).

Gio

25.07.2020. 20:18

Da ih navuce za male pare. Do sad su bili navučeni na lekove protiv bolova davajuci velike pare sad bar ce moci da imaju popust. "Resio je problem".